Cum să menții locuința răcoroasă în timpul caniculei. Metode simple, dar extrem de eficiente

Cum să menții locuința răcoroasă în timpul caniculei. Metode simple, dar extrem de eficienteVentilator. Sursa foto: Bruno/ Pixabay

Temperaturile sunt unele considerabile în această perioadă a anului. În unele zone acestea ating pragul de 40 de grade Celsius, sau chiar îl depășesc. În acest fel, este important să cunoaștem câteva metode prin care să menținem locuința răcoroasă.

Europa este afectată de un val de căldură. Iar efectele se resimt în aproape toate țările. În unele părți ale Spaniei, valorile termice au ajuns și la 44 de grade Celsius. Iar alte țări, precum Grecia sau Croația, se confruntă cu incendii de vegetație. În acest fel oamenii trebuie să știe care sunt câteva metode prin care își pot ține locuințele reci.

Fluxul de aer

Deschideți ferestrele pe părți opuse ale casei pentru a încuraja fluxul de aer. În acest fel se eliberează aerul cald prins și permite intrarea aerului mai rece. Este important să faceți acest lucru atunci când temperatura aerului de afară este mai scăzută decât cea din interior. De obicei peste noapte sau timp de câteva ore dimineața devreme.

În apartamente, care pot avea ferestre pe o singură parte, deschideți ușile și folosiți un ventilator pentru a încuraja fluxul de aer. Nu blocați ușile care dau spre coridoare, deoarece acestea sunt o măsură de siguranță împotriva incendiilor.

Pe măsură ce aerul cald se ridică din casă, acesta se poate bloca. Dacă aveți guri de aerisire sau ferestre în pod, este o idee bună să le deschideți pentru a elibera o parte din căldură. Dacă nu o faceți, aerul cald poate rămâne blocat la etajul al doilea.

„Dacă aveți posibilitatea să investiți, instalarea unei izolații suplimentare în locuință vă va ajuta să păstrați căldura afară în timpul verii, Precum și să reduceți facturile și consumul de energie în timpul iernii”, spune Joanna O'Loan, de la Energy Saving Trust.

Țineți aerul cald afară în timpul zilei

În timpul caniculei, cel mai bine este să țineți ferestrele închise și jaluzelele/perdelele trase. În special pe partea casei în care bate soarele.

Casele din zona mediteraneană sunt construite de obicei pentru a ține căldura la distanță. De la țigle de lut, la pereți albi. De asemenea, nu este neobișnuit să se vadă ferestre mai mici, deoarece oamenii se străduiesc să țină la distanță cât mai mult lumina directă a soarelui, în special pe laturile de est și de vest ale caselor.

Utilizarea unui ventilator

Ventilatoarele sunt „o modalitate relativ ieftină și eficientă din punct de vedere energetic de a menține aerul în mișcare”. Și vă pot ajuta să vă răcoriți, spune dna O'Loan. Potrivit Energy Saving Trust, utilizarea unui ventilator de sine stătător are costuri limitate pentru o utilizare continuă pe o perioadă de 24 de ore.

Plasarea ventilatorului în fața unei ferestre deschise poate încuraja aerul proaspăt de afară să ajungă în cameră. Dacă afară este mai răcoare. De asemenea, puteți pune cuburi de gheață în fața ventilatorului pentru a răci aerul. Și puteți folosi mai mult de un ventilator pentru a crea un curent transversal.

Profesorul Mike Tipton, expert în corpul uman, spune că este important să înțelegem cum funcționează corpul pentru a găsi cea mai bună modalitate de a-l menține rece.

„Ventilarea feței îmbunătățește cel mai mult confortul termic. Dar ventilarea întregului corp ajută mai mult la scăderea temperaturii corpului”, spune el.

El avertizează însă că utilizarea unui ventilator atunci când temperaturile depășesc 35 de grade Celsius poate, de fapt, să crească aportul de căldură în corp, deoarece, în cele din urmă, aerul suflat este unul cald.

Un aparat de aer condiționat nu este un lux pe care oricine și-l poate permite. Și, de asemenea, consumă o cantitate mare de energie. Potrivit unui raport guvernamental din 2021, mai puțin de 5% din locuințele din Regatul Unit au un astfel de aparat, în comparație cu aproape 90% din gospodăriile din SUA.

Limitarea activităților casnice

Cuptoarele și aragazele emit multă căldură în casă în timpul și după utilizare. Consumul de alimente reci, precum sandvișuri și salate, în special în timpul celor mai fierbinți momente ale zilei, poate opri generarea de căldură inutilă și poate economisi bani la factura de energie.

Alte aparate, cum ar fi mașinile de spălat rufe și vasele, pot genera, de asemenea, căldură. Așa că încercați să nu le folosiți atunci când este cel mai cald. Doar faptul că aparatele sunt conectate la perete poate genera căldură, așa că asigurați-vă că acestea sunt scoase din priză atunci când nu sunt utilizate.

Extenuarea din cauza căldurii poate fi provocată și de umiditatea ridicată, umiditatea din aer. Așa că, pentru a reduce umiditatea din casă există mai multe metode de a acționa:

  • faceți dușuri mai scurte și mai reci
  • ștergeți excesul de apă de pe suprafețe
  • mutați afară plantele de interior

Răcirea corpului

Dușurile călduțe vă pot ajuta să vă răciți temperatura corpului, economisind atât bani, cât și energie. Prof. Tipton avertizează însă să nu vă răciți prea tare: „Șmecheria este să încercați să răciți pielea cât mai mult posibil, menținând în același timp un flux sanguin maxim către aceasta.

„Dacă este prea rece, organismul va opri circulația sângelui către piele și va bloca căldura în corp, făcând-o mai greu de evacuat.”

Punând un pachet de gheață sau o sticlă cu apă rece pe corp, puteți obține o senzație instantanee de ușurare. Hainele pe care le purtați vă pot afecta temperatura corpului. Fibrele naturale ale bumbacului ajută la reglarea temperaturii corpului, iar hainele largi lasă loc aerului să vă răcorească. Acesta este și motivul pentru care somnul în așternuturi de bumbac vă poate ajuta să dormiți atunci când este cald.

Găsiți un spațiu alternativ

Clădirile publice cu aer condiționat, cum ar fi bibliotecile, centrele de agrement și centrele comerciale, pot, de asemenea, să vă ofere o ușurare dacă acasă este prea cald, informează bbc.com

Ne puteți urmări și pe Google News