Beneficiile locurilor energetice din Munții Rarău au devenit de notorietate. Mulți cercetători vorbesc despre porți spre alte lumi, despre comori ascunse în inima lor încă din vremea lui Petru Rareș.
Un Athos al nostru. Bucovinenii și nu numai ei, consideră Rarăul muntele sfânt al României. Se spune că acolo și lemnul este sfânt iar plantele au puteri tămăduitoare. Cei mai mari sihaștrii ai României au trăit în locuri ascunse din Rarău. Cercetătorii energiilor spun că acolo se află chakra inimii.
Militari dispăruți fără urmă
În lucrarea „Munții Rarău, legende și realități”, Dan Corneliu Braneanu, inginer, cercetător al monumentelor megalitice, antroplog, membru al Uniunii Ziariștilor Profesionișți, prezintă niște aspecte senzaționale. El amintește de o companie de militari, trimisă să cerceteze muntele, care a dispărut fără urme.
Soldații au intrat pe rând într-o peștera, nu au mai ieșit niciodată și nimeni nu a mai aflat ceva despre ei. Autorul mai afirmă că, în urmă blestemului unui călugăr, o icoană făcătoare de minuni de la Schitul Sihăstria ți-a luat zborul în plină zi, ajungând la mari depărtări.
Există și o ipoteza conform căreia la Pietrele Doamnei nu este ascunsă doar comoara lui Petru Rareș.
„Dumnezeu, când a coborât pe pământ ca să împartă darurile supușilor săi, a pus prima oară piciorul drept pe munții Rarău" "Așa spune vechea legendă. Și atunci s-a întâlnit cu Omul. Iar omul era reprezentat de un pastor. Vechea noastră îndeletnicire. Și stand de vorba l-a întrebat dacă ii este urat. Iar pastorul a spus nu îmi este urat că am fluierul, am oile mele aici.
Dumnezeu cu sacul de daruri, neavând ce-i da acestui cioban, i-a dat doar harul de a cânta frumos din fluier, din bucium, și harul de a avea sufletul curat în față lui Dumnezeu și în față oamenilor.", povestește Stelu Ehan, artizan și meșter popular.
Un Athos al nostru. Comoara lui Petru Rareș
„Cei care au încercat să caute comoară lui Petru Rareș și-au pierdut viață în Rarau. Am căutat, am studiat, unde ar putea fi și m-am lăsat păgubaș pentru a nu-mi pierde viață sau sănătate. Este periculos, așa spune legenda.(...) Că Diavolul o păzește.
Acum vreo 7-8 ani o așa-zisă societate științifică din Liteni a sunat la primăria din Câmpulung să se intereseze dacă mai știe cineva unde ar fi comoară. Le-am spus că știu dar nu vreau să discut. Sunt câteva locuri lângă sihăstrie care sigur adapostesc comoara. Dar e bine să stea acolo,." a mai povestit artizanul.
„Bucovina este Muntele Athos al nostru. Acolo unde sunt români și cred în Dumnezeu, acolo este totul" În Munții Rarău există o zona importantă pentru energizare și comunicare. Legendele spun că plantele și lemnul sunt lăsate acolo numai pentru tămăduire. Oamenii cunosc aceste lucruri, poate de aceea locuitorii din Bucovina sunt mai longevivi.
Sihaștrii mestecă anumite plante, numai de ei știute, care le dau vitalitate și rezistență la condiții vitrege. Bradul și rășina, spre exemplu, sunt cele mai bune remedii pentru stomac, se spune în emisiunii Voi cu Voicu, difuzată sâmbătă seară la Antena3.