Un atac virtual a pus pe jar spitale, firme, universități din 150 de țări

Un atac virtual a pus pe jar spitale, firme, universități din 150 de țări

Un nou atac cibernetic foarte puternic, la nivel global, a afectat peste 200.000 de victime din 150 de țări, a anunțat, ieri, șeful Europol, Rob Wainwright.

 Într-o declarație pentru postul ITV din Marea Britanie, el a declarat că la nivel globalexistă o amenințare majoră și îngrijorare referitoare la iminență unui nou atac, care să se producă luni dimineață.

Cum funcționează

Virusul a preluat controlul asupra documentelor utilizatorilor, apoi cerea bani pentru a reda accesul la fișierele de pe computer, Rusia și Marea Britanie fiind printre cele mai lovite state. Experții de securitate au avertizat că un alt atac este iminent și ar putea fi de neoprit.

„Desfăşurăm operaţiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac”, a subliniat şeful Europol, agenția europeană de poliție.

El a mai spus că probabil numărul victimelor va crește, când „oamenii se vor întoarce luni la muncă și își vor deschide calculatorul”. Atacul a afectat, printre altele, spitalele britanice, producătorul francez Renault, sistemul bancar rus, compania de curierat americană FedEx și universităţi din Grecia şi Italia. S-a creat o comisie de anchetă la Europol, pentru descoperirea vinovaților.

Un erou anonim

Un analist IT, de 22 de ani, cunoscut sub numele de MalwareTech, a devenit erou pe internet pentru eforturile pe care le-a făcut pentru a opri pagubele făcute de software-ul spam WannaCry.

MalwareTech, aflat în Marea Britanie, nu și-a dezvăluit identitatea, dar a vorbit cu jurnaliștii de la CNN, după ce a publicat o postare pe blog, în care detalia cum a reușit să oprească răspândirea atacului cibernetic.

Ne puteți urmări și pe Google News