O echipă de oameni de știință din Canada și Statele Unite au aplicat inteligența artificială pentru a descoperi un nou medicament care s-a dovedit eficient împotriva unei superbacterii mortale, rezistente la antibiotice, atacă cei mai vulnerabili pacienți.
Descoperirea, realizată de Universitatea McMaster și Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), ar putea fi cheie în căutarea altor preparate care să trateze acești agenți patogeni cunoscuți sub numele de „superbacterii”, care au dezvoltat imunitate împotriva tuturor tratamentelor cunoscute și ar deveni o cauză comună de deces mai mult decât cancerul în doar câteva decenii.
Mai exact, cercetătorii au descoperit un nou medicament pentru tratarea bacteriei Acinetobacter baumannii, identificată de Organizația Mondială a Sănătății drept una dintre cele mai periculoase din lume, deoarece este extrem de dificil de eradicat. Contractat de obicei în spital, acest agent patogen poate provoca pneumonie, meningită sau infecta grav răni, punând viața în pericol.
Cercetătorii au publicat rezultatele muncii lor în revista Nature Chemical Biology, unde explică că au futilizat un algoritm de inteligență artificială pentru a prezice noi structuri moleculare antibacteriene, ceea ce i-a determinat să identifice un nou compus, pe care l-au numit abaucin.
Spre deosebire de metodele tradiționale, costisitoare și cu o sferă de aplicare foarte limitată, noile abordări algoritmice au acces la milioane de molecule cu proprietăți antibacteriene și combinațiile acestora, grăbind considerabil procesul de cercetare.
„Această lucrare validează beneficiile învățării automate în căutarea de noi antibiotice”, a declarat Jonathan Stokes, autorul principal al articolului și profesor de biomedicină și biochimie,la Universitatea McMaster, a subliniat, de asemenea, că, datorită inteligenței artificiale, „Acum poate explora rapid regiuni vaste ale spațiului chimic, crescând semnificativ șansele de a descoperi noi molecule antibacteriene”.
Antrenament de inteligență artificială
Pentru a găsi noul antibiotic, cercetătorii au antrenat inteligența artificială, furnizându-i mii de molecule eficace împotriva bacteriei Acinetobacter baumannii. Deoarece au o structură chimică precisă, algoritmul a învățat caracteristicile care funcționează cel mai bine împotriva agentului patogen și a furnizat o listă de peste 6.500 de compuși necunoscuți până acum. Echipa științifică a testat cele 240 cele mai promițătoare în laborator și a găsit nouă potențiale antibiotice, inclusiv abaucina.
Experimentele de laborator au arătat productivitatea acestuia în tratarea rănilor infectate ale pielii la șoareci și în uciderea probelor de Acinetobacter baumannii de la oameni. Următorul pas acum va fi perfecţionarea medicamentului în laborator, înainte de a valorifica studii clinice cu pacienţi. Echipa de cercetare nu crede că primele antibiotice descoperite cu ajutorul inteligenței artificiale pot fi comercializate înainte de 2030. Sursa: rtve.es