Un animal pomenit în Biblie trăiește în România și este unic. În ce zone poate fi întâlnit și cât de periculos este

Un animal pomenit în Biblie trăiește în România și este unic. În ce zone poate fi întâlnit și cât de periculos esteSursa: Arhiva evz

Vipera de stepă trăiește într-o singură zonă din România și este o specie protejată de lege. Este un șarpe extem de periculos, deoarece este greu de observat și atacă rapid dacă se simte amenințat.

Un animal unic în lume, despre care legendele spun că își are originea în mitologie trăiește doar în România. Mai exact într-o zonă stâncoasă aflată în apropiere de Iași și numită „Dealul lui Dumnezeu“. Puțini oameni pot spune că l-au văzut pe viu deoarece este un adevărat expert al camuflajului. Veninul său are numeroase proprietăți, dar nu poate fi exploatat deoarece specia este protejată prin lege.

Specie protejată

În această zonă din Moldova tăiesc peste 500 de specii de șerpi, dar una dintre ele este cu adevărat unică. Este vorba despre vipera de stepă, un șarpe de mici dimensiuni (40-50 cm), dar extrem de veninos. Această specie este protejată prin lege și puțin sunt cei care se încumetă să urce pe „Dealul lui Dumnezeu“. Unele legende spun că strămoșii acestui șarpe ar putea fi din neamul balaurului spintecat de Sfântul Gheorghe.

Puțini români pot să spună că au văzut în viața lor o viperă de stepă, deoarece acest șarpe are o capacitate extraordinară de a se camufla. Cu greu poate fi deosebit de solul pe care se târâie. Asta îl face și mai periculos, deoarece atacă rapid atunci când se simte amenințat. Mușcătura acestui șarpe poate fi fatală, dacă victima nu primește rapid vaccinul anviperin.

Rezervație naturală

În România nu mai sunt foarte multe exemplare de viperă de stepă și din acest motiv, ele trăiesc într-o rezervație naturală. Aceasta se întinde pe 579 de hectare și a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile din 13 decembrie 2007

Acest șarpe hibernează iarna, dar își face apariția pe Dealul lui Dumnezeu începând cu luna aprilie. Are o culoare gri-argintie, cu o bandă neagră, în zig-zag, pe spate.

Se pare că veninul de viperă de stepă ar putea fi deosebit de prețios în industria farmaceutică, dar pentru că această specie este protejată, acesta nu poate fi exploatat, potrivit antenasatelor.ro.

 

Ne puteți urmări și pe Google News