FP vrea să vândă o parte din acțiunile deţinute la companiile de gaze naturale şi electricitate

FP vrea să vândă o parte din acțiunile deţinute la companiile de gaze naturale şi electricitate

Fondul Proprietatea ar putea vinde în acest an o parte din pachetele de acţiuni deţinute la companiile de gaze naturale şi electricitate, a declarat managerul Fondului, Greg Konieczny, cu ocazia împlinirii unui an de la listarea pe bursă a FP.

”Tot ce avem este de vânzare. Intenţionăm să explorăm posibilităţile de a vinde participaţii în acest an, este foarte posibil să vindem în acest an. Sunt companii din sectorul gazelor şi electricitate, distribuitori şi furnizori. Vom face un anunţ când va fi cazul”, a spus Konieczny.

Fondul Proprietatea deţine participaţii importante la companii precum OMV Petrom, Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica, Enel Distribuţie Muntenia. De asemenea, preşedinte executiv al companiei Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, a declarat că nu se așteaptă ca  situaţia economică actuală din Europa să influențeze negativ ofertele statului de vânzare prin bursă a unor pachete de acţiuni în companii energetice.

”Cred că situaţia în Europa nu este aşa de rea cum o prezintă media. UE este puternică şi euro va fi mai puternic. La nivel global, banii disponibili pentru investiţii au crescut, nu au scăzut. Nu cred că este o criză de lichidităţi, ci de oportunităţi”, a declarat Mark Mobius. Ambasadorul SUA: Companiile de stat, lipsite prea des de profituri La împlinirea unui an de la listare a fost prezent și Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti. Acesta a criticat faptul că profiturile înregistrate de companiile de stat nu rămân la acestea.

Ne puteți urmări și pe Google News

'Deşi, evident, este dreptul statului să transfere aceste venituri către bugetul propriu, acest lucru lipseşte companiile de stat de fondurile de care au nevoie pentru a face investiţii şi, în cele din urmă, pentru a genera creştere economică. Salut cu entuziasm ofertele publice iniţiale de vânzare de acţiuni ale Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, anunţate de Guvern pentru acest an, precum şi ofertele publice secundare de vânzare de acţiuni ale Petrom, Transelectrica şi Transgaz. Guvernul ar trebui să considere aceste oferte nu doar ca modalităţi de privatizare a respectivelor companii şi de umplere a conturilor statului, ci şi ca modalităţi ca aceste companii să obţină capitalul necesar pentru realizarea de investiţii”, a declarat acesta.

”Pentru a fi încununate de succes, ofertele publice iniţiale trebuie să câştige încrederea investitorilor. Orice companie, fie ea de stat sau nu, trebuie să demonstreze responsabilitate faţă de acţionari. Directorii companiilor trebuie să demonstreze că prioritatea lor este succesul companiei, nu profitul personal”, a mai adăugat Gitenstein.

Potrivit ambasadorului american, gradul de entuziasm cu care vor răspunde investitorii la ofertele publice iniţiale româneşti va fi un barometru pentru încrederea de care se bucură Guvernul în calitate de partener.  Acțiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011, la cinci ani de când FP a devenit operaţional ca societate pe acţiuni, în decembrie 2005. Aniversarea unui an de la listare coincide cu momentul în care statul şi-a epuizat pachetul de acţiuni acordate drept despăgubiri. În prezent, procesul de despăgubire este complet paralizat şi toată lumea priveşte spre Guvern, care este somat de CEDO să vină cu o soluţie până în iulie, informează capital.ro.

Fondul a fost creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate. În cei șase ani de la înființare, statul nu a reuşit să rezolve decât situaţia a 10% dintre dosare, mai exact circa 15.000. Potrivit sursei citare, alte 20.000 de dosare aşteaptă ca statul să reia despăgubirile în cash (având deja titlu executoriu), iar alte peste 125.000 dosare urmează să fie soluţionate de către Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) sau la nivelul primăriilor.

FP deţine participaţii la 83 de companii private şi de stat, o componentă importantă a portofoliului fiind reprezentată de sectoarele electricităţii, petrolului şi gazelor.