Tribunalul din Bangkok a decis, astăzi, că americanul Joe Gordon, în vârstă de 55 de ani, trebuie să execute doi ani şi jumătate de închisoare. Născut în Thailanda, bărbatul a emigrat, în urmă cu 30 de ani, în SUA. "Insulta" despre care vorbesc autorităţile de la Bangkok a fost comisă pe teritoriul SUA, acum câţiva ani, dar bărbatul a fost arestat în această primăvară, în momentul în care a revenit, într-un concediu, în ţara natală.
Joe Gordon a fost găsit vinovat de defăimare a familiei regale, după ce a publicat pe internet pasaje dintr-o biografie a regelui, interzisă în Thailanda. În urmă cu câţiva ani, în timp ce se în Colorado (SUA), Gordon a publicat linkuri către o biografie interzisă a regelui Bhumibol Adulyadej.
Judecătoarea Tawan Rodcharoen a precizat că pedeapsa iniţială era de cinci ani de închisoare, însă, pentru că americanul şi-a recunoscut vina, pedeapsa a fost redusă la jumătate, scrie FoxNews. După ce i s-a refuzat, în repetate rânduri, cererea de judecare în stare de libertate, Gordon şi-a schimbat strategia de apărare, în luna octombrie şi a pledat vinovat.
A venit pentru un concediu medical şi a fost arestat
Situaţia ridică semne de întrebare cu privire la aplicabilitatea legii thailandeze împotriva cetăţenilor străini care comit ilegalităţi în afara regatului. La scurt timp de la pronunţarea sentinţei, Joe Gordon a declarat că este cetăţean american, iar fapta a comis-o în timp ce se afla în SUA. El nu se aşteaptă ca pedeapsa să fie suspendată şi a mai adăugat, conform FoxNews, că aceasta este legea thailandeză: "Condamnă oamenii chiar şi atunci când nu au dovezi".
Americanul a locuit în SUA aproape 30 de ani şi are cetăţenie americană. A fost arestat în luna mai când a reveni în ţara natală pentru a se trata de artrită.
Pedeapsa lui Joe Gordon este chiar lejeră, comparativ cu decizia luată în cazul lui Amphon Tangnoppakul. Bărbatul în vârstă de 61 de ani a primit, în noiembrie, o sentinţă de 20 de ani de închisoare după ce a trimis patru SMS-uri în care aducea ofensivă coroanei. Între timp, organizaţiile internaţionale au reacţionat la această decizie şi atrag atenţia, în ambele cazuril, asupra lipsei libertăţii de exprimare în regatul din sud-estul Asiei.
La rândul său, Consulul General al SUA, Elizabeth Pratt, a declarat reporterilor din Bangkok faptul că pedeapsa dată lui Joe Gordon este îngrijorătoare pentru că a fost dată împotriva dreptului la liberă exprimare. Cei care se opun acestor legi spun că, în ciuda faptului că sunt date pentru a proteja familia regală de atacurile defăimătoare, au fost folosite, deseori, pentru a pedepsi rivalii politici.
Legile aplicate de Thailanda împotriva celor care defăimează coroana (Regele, regina şi pe moştenitorul tronului) sunt foarte dure. Cei care le încalcă riscă de la 3 până la 15 ani de închisoare.
Regele Thailandei şi-a serbat, luni, aniversarea celor 84 de ani. În acest moment, deţine recordul pentru monarhul cu cea mai lungă domnie.
În urmă cu două luni, mai multe organizaţii de activişti au manifestat împotriva arestării lui Joe Gordon: <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/IVhFf2ZsGbc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>