Un alt nor de praf saharian deasupra Europei va apărea la acest final de săptămână și își va face simțită prezența în Spania, Franța, până în Norvegia, conform specialiștilor.
Un alt nor de praf saharian deasupra Europei. Continentul european va fi străbătut de un alt nor de praf saharian. Avertizarea vine din partea serviciului european de supraveghere atmosferică Copernicus, informează AFP. Norul de praf își va face simțită prezența la acest final de săptămână în Europa.
Specialiștii de la Copernicus nu au precizat dacă fenomenul va fi vizibil cu ochiul liber, aşa cum a fost cel de la începutul lunii februarie.
Norul, foarte dens, de praf saharian se deplasează spre nord. Acesta „urmează să afecteze anumite regiuni din Europa în cursul weekendului şi la începutul săptămânii viitoare”, a precizat serviciul Copernicus.
Cea mai mare parte a prafului se va concentra în estul Spaniei şi în nordul Franţei. Specialiștii estimează că norul saharian ar putea ajunge chiar până în Norvegia. Copernicus prognozează o degradare a calităţii aerului în Spania, Franţa şi posibil în Regatul Unit şi ţările Benelux. Drept urmare, aceștia avertizează cu privire la impactul norului de praf asupra căilor respiratorii.
„Am observat evenimente similare în decursul ultimelor săptămâni, cu un impact semnificativ asupra calităţii aerului în regiunile afectate”, a comentat Mark Parrington, director ştiinţific în cadrul Copernicus.
El a apreciat că norul de praf deșertic ar puta colora cerul în roșu și ar putea afecta vizibilitatea. De asemenea, este de așteptat ca praful să se așeze pe autoturisme, pe geamuri etc.
„Norul de praf deşertic poate face ca cerul să devină roşu. Poate limita vizibilitatea sau poate duce la apariţia unor urme pe maşini şi geamuri din cauza depunerilor de praf. Dar impactul acestora este dificil de cuantificat cu patru sau cinci zile în avans”, a adăugat Mark Parrington.
Primul nor de praf saharian deasupra Europei
Primul nor de praf saharian a străbătut Europa în primul weekend al lunii februarie, în perioada 4-8 februarie.
Cerul s-a colorat în galben-ocru, iar fenomenul a fost vizibil mai ales în sudul şi estul Franţei. Norul de praf saharian s-a format în urma furtunilor de nisip din Algeria. Acesta a fost împins deasupra continentului european de vânturile care băteau înspre nord.
Acesta a dus la depunerea mai multor micrograme de particule pe metru pătrat în cea mai mare parte a regiunilor din sudul Europei. Fenomenul a dus la o degradare semnificativă a calităţii aerului în regiunile afectate.