Un actor şi doi doctori şi-au tras bloc pe gardul vecinei

Un actor şi doi doctori şi-au tras bloc pe gardul vecinei

Horaţiu Mălăele, Irinel Popescu şi fosta soţie a lui Claudiu Turculeţ construiesc, cu voie de la primarul Onţanu, un bloc de patru etaje, lipit de gardul casei de alături.

Pe strada Domniţa Ruxandra se lăfăiau în voie, până la începutul anului, numai case cochete cu maximum două etaje. Între timp însă, în peisajul urbanistic al străzii, la numărul 30, s-a înfipt până în aerul de la 17 metri înălţime un bloc cu patru etaje.

Aici vor locui, de la anul, actorul Horaţiu Mălăele, chirurgul Irinel Popescu - senator al grupului parlamentar al Partidului Conservator, doctorul Felicia Turculeţ, alături de cetăţeanul german Olivia Weinhardt.

Blocul împinge cu pereţii în gardul proprietarei de la numărul 30, Cristina Antone. Femeia a încercat să împiedice lucrările şi să-şi salveze porţia de soare ce i se cuvine încă dinainte de începerea construcţiei, dar autorizaţia a fost eliberată de Primăria Sectorului 2, în ciuda faptului că proiectul nu respecta cele mai elementare distanţe faţă de vecinătăţi, şi nici regimul de înălţime, prevăzute de regulamentul de urbanism.

În scurt timp, betoanele au închegat un bloc în toată regula, cu parcare subterană, pe un teren de peste 400 de metri pătraţi. Deşi Inspectoratul de Stat în Construcţii a dispus analizarea anulă rii autorizaţiei eliberate de primărie, pe motiv că a fost dată fără respectarea legislaţiei, arhitecta-şefă a Primăriei Sectorului 2 susţine sec contrariul. La jumătate de metru de „monstruozitate“ Blocul cu patru etaje este, de la începutul anului, motivul pentru care Cristina Antone a ajuns la tribunal, a făcut hârtii peste hârtii la primărie, la Garda de Mediu, la Inspectoratul de Stat în Construcţii, la Electrica, şi cauza care i-a provocat un ulcer de care nu mai scapă. Copiii ei nu s-au putut juca în curte din cauza cablurilor electrice neizolate, a bucăţilor de lemn şi a resturilor de ciment care cădeau în curte de pe şantier. Casa ei, construită la sfârşitul anilor ’40, se cutremura la fiecare lovitură de excavator în gard: „Loveau cu monstrul ăla de maşină în gardul meu, ca să-i cureţe cuva“, îşi aminteşte femeia. Culmea tupeului, acum câteva săptămâni, noii vecini i-au cerut voie să pună schele la ea în curte, ca să-şi poată acoperi peretele construit pe gardul ei.

Asta deoarece, între gardul doamnei Antone şi clădirea celor patru „asociaţi imobiliari“ nu e mai mult de jumătate de metru, distanţă ce nu permite amplasarea unei schele şi tencuirea unui zid.

Codul Civil şi regulamentul de urbanism spun clar că distanţa dintre două clădiri trebuie să fie de cel puţin jumătate din înălţimea celei mai mari dintre ele. În cazul de faţă, terenul care ar fi trebuit lăsat liber ar fi fost de 8,5 m. Planuri de viitor pe terenul altuia

Deoarece, probabil, cei patru investitori au dorit să-şi maximizeze profitul de pe teren, au decis să încalce prevederile legale şi să-şi extindă construcţia. Pentru asta ar fi avut, totuşi, nevoie de acordul vecinei de la numărul 32, a cărei proprietate îşi pierde evident din valoare în această vecinătate abuzivă.

Când doamna Antone a întrebat la Primăria Sectorului 2 de ce nu a fost consultată, răspunsul a venit prompt: „Nu a fost necesar să fie solicitat acordul proprietarului din strada Domniţa Ruxandra nr. 30, conform prevederilor Legii nr. 50/1991, modificată şi republicată“.

În plus, aceiaşi funcţionari de la primărie, hârşâiţi în astfel de cazuri (arhitecţii Bogdan Pârvanu şi Tiberiu Ciontu), semnează un răspuns halucinant la adresa doamnei Antone, în care i se comunică planurile de viitor ce-i privesc chiar şi terenul ei, deşi ea n-are niciun gând să-şi vândă proprietatea: „În cadrul documentaţiei de urbanism, s-au studiat şi parcelele alăturate, inclusiv terenul de la numărul 32, pe acesta fiind prevăzută a se construi în viitor o clădire cu regim închis, parţial grupată cu clădirea proiectată de la nr. 30“. CE ZIC VECINII

Horaţiu Mălăele dă vina pe primărie

La intervenţia EVZ, primăria a dat la întors răspunsul celor doi arhitecţi, explicând cum că, în general, planurile de urbanism studiază parcele mai mari, iar „Propunerea pentru nr. 32, prin care se creează front unitar la stradă, nu înseamnă obligarea proprietarilor nici de a construi în acest moment, nici de a vinde“. Dintre noii proprietari din Domniţa Ruxandra, contactaţi de EVZ, numai actorul Horaţiu Mălăele a răspuns: „Dacă e să fie cineva vinovat de toată chestia asta, aceasta este primăria care a dat autorizaţia. Noi suntem în perfectă legalitate. Trebuia să dea în judecată primăria, nu pe noi“. ULTIMA ORĂ

Şi nedreptăţită, şi cu banii luaţi

Lovitura de graţie a venit vineri, 30 mai, când familia Antone a aflat că trebuie să le plătească vecinilor care se bucură de soarele lor 6.600 de lei cheltuieli de judecată. Asta pentru că au cerut în instanţă o ordonanţă prezidenţială care să întrerupă lucrările, până la finalizarea procesului de contestare a autorizaţiei de construcţie. Ordonanţa n-a fost aprobată, iar familia Antone s-a văzut obligată să plătească, deşi teoretic dreptatea e de partea ei. La cea mai recentă înfăţişare la proces, cea din 28 mai, s-a dat un nou termen: 28 iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News