Opoziţia libiană a declarat aseară că a refuzat să discute cu britanicii reţinuţi pentru scurt timp şi mai apoi eliberaţi la Benghazi, în estul Libiei, deoarece aceştia nu au intrat legal în ţară. Presa britanică vorbeşte azi despre umilirea trupelor speciale SAS, care au luat parte la misiunea diplomatică secretă încheiată cu un răsunător eşec public.
„Am refuzat să vorbim cu ei din cauza modului în care au intrat în ţară”, a declarat presei Abdul Hafiz Ghoqa, un purtător de cuvânt al Consiliului naţional libian, înfiinţat de către reprezentanţii insurecţiei care se opune din 15 februarie regimului colonelului Muammar Gaddafi, potrivit Agerpres.
„Nu ştim care este natura misiunii lor. I-am arestat pentru c-au venit în ţară în mod neoficial şi fără nici un acord prealabil”, a afirmat Ghoqa, referindu-se la misiunea britanică din care făceau parte un diplomat şi o unitate a forţelor speciale britanice.
Cum au sosit de fapt britanicii în Libia? The Telegraph scrie că un elicopter a aterizat vineri, la primele ore ale dimineţii, în apropierea oraşului Benghazi - bastionul rebelilor libieni. Trupele speciale şi un diplomat care avea misiunea de a stabili contacte cu opoziţia şi de a evalua situaţia umanitară nu au apucat să înainteze prea mult în teren.
Mai mulţi rebeli înarmaţi i-au înconjurat şi i-au luat la întrebări. Britanicii erau bine înarmaţi, aveau asupra lor hărţi şi explozibili, şi erau îmbrăcaţi în haine civile. Ei au evitat să-şi decline identitatea şi au susţinut iniţial că nu sunt înarmaţi. Situaţia a devenit şi mai tensionată în momentul în care rebelii au descoperit că străinii neinvitaţi au de fapt arme.
Britanicii nu au opus rezistenţă la arestare. Ei au fost bine trataţi în prizonierat şi au fost eliberaţi destul de repede. Au şi părăsit între timp Libia, la bordul unei nave militare britanice. „Contacte cu opoziţia”
Ministrul britanic de externe, William Hague, a anunţat aseară într-un comunicat că „o mică echipă diplomatică” s-a deplasat la Benghazi „pentru a stabili contacte cu opoziţia”, dar „ea a întâmpinat probleme, care acum au fost rezolvate într-un mod satisfăcător”. „Ei (membrii echipei) au părăsit acum Libia”, a afirmat Hague, fără să precizeze natura dificultăţilor întâmpinate.
AFP comentează că, pe toată durata zilei de duminică, Londra, vizibil în încurcătură, a refuzat să confirme sau să dezmintă arestarea, limitându-se să spună că este în contact cu „echipa diplomatică” prezentă la Benghazi.
În pofida eşecului primei misiuni, Londra a afirmat că „intenţionează, consultându-se cu opoziţia, să trimită la momentul potrivit o altă echipă” pentru a discuta cu insurgenţii. „Continuăm să facem presiuni asupra lui Gaddafi ca să demisioneze şi vom coopera cu comunitatea internaţională pentru a susţine ambiţiile legitime ale poporului libian”, a afirmat Hague.