Umilința persoanelor cu handicap, legiferată în Parlament. Până unde merge bătaia de joc

Umilința persoanelor cu handicap, legiferată în Parlament. Până unde merge bătaia de joc Persoane cu handicap. Sursa foto: EVZ

Persoanele care și-au pierdut unul sau mai multe dintre membre, prin amputare, nu vor primi certificat de handicap decât în urma unei evaluări a unei comisii de experți.

Parlamentul a legiferat procedura de umilire a persoanelor cu handicap cărora le-au fost amputate unul sau mai multe membre, obligându-le să se prezinte periodic la comisiile de evaluare. Acestea nu vor putea primi certificatul de handicap decât dacă se vor prezenta periodic în fața experților care vor verifica dacă nu cumva membrul amputat nu s-a regenerat.

Camera Deputaţilor a respins definitiv un proiect prin care persoanele care și-au pierdut unul dintre membre prin amputare ar fi putut scăpa de prezentarea la reevaluările periodice. Aceste persoane nu vor primi un certificat de handicap decât decât dacă vor primi avizul unei comisii de experți. Proiectul de lege a fost inițiat încă din 2019 și era menit să scutească persoanele cu handicap de prezența la evaluările periodice.

Actul normativ a fost respins, însă de Camera Deputaților, chiar în ziua în care Parlamentul s-a reunit să demită guvernul condus de Florin Cîțu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerea legislativă prevedea că persoanele cu amputări ale membrelor să nu mai fie reevaluate periodic. Acestea urmau să primească un certificat de încadrare în grad de handicap permanent.

„Pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat amputarea membrelor, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice, cu excepția reevaluării în cazul în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiției lor medico-psihosociale”, se se arată în proiectul de lege respins de deputaţi.

Ce mai prevede proiectul respins de Camera Deputaților

O altă măsură propusă viza integrarea socială pentru persoane cu handicap. Pentru aceste persoane, comisia de evaluare ar fi avut „obligația de a elabora programul individual de reabilitare și integrare socială a adultului cu handicap și de a-l trimite medicului de familie în vederea monitorizării de către acesta a respectării măsurilor cuprinse în program”.

În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional astfel că, odată respins, proiectul şi-a încheiat traseul legislativ.