Umbrela nucleară a lui Macron și bombele lui Trump din buncărele Germaniei

Umbrela nucleară a lui Macron și bombele lui Trump din buncărele Germaniei

Cu toate acestea, aceste critici venite de peste ocean par să fie prețul de plătit, în viziunea unor oficiali germani, pentru a beneficia de umbrela americană de apărare în cadrul NATO.

Unii oficiali germani cred că este vorba doar de o „pasă rea” și că succesorul lui Donald Trump (puțin probabil anul acesta și mai curând peste patru ani) va reveni la sentimente mai bune față de Germania.

Iar la Conferința anuală de securitate de la Munchen, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a spus că „nu este suficient să întărim Uniunea Europeană în domeniul militar, trebuie să continuăm să investim în legătura transatlantică”.

„Securitatea Europei se bazează pe o alianță puternică cu Statele Unite, deoarece pentru mulți din partenerii noștri din Europa centrală și de est aici se joacă securitatea lor existențială și aici, înainte de toate, ea este asigurată și garantată”, a declarat Steinmeier.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În ciuda amplorii progreselor obținute, Uniunea Europeană nu poate garanta securitatea tuturor membrilor săi singură pentru o lungă perioadă de timp. În plus, a paria doar pe Uniunea Europeană ar însemna să intărim un colț din Europa. În schimb, doar o Europă care dorește și se poate apăra într-un mod credibil poate menține Statele Unite în Alianța Nord Atlantică”, a estimat președintele german, înainte de a solicita Germania să accepte invitația lui Macron lansată la Ecole de Guerre.

„Ar trebui să primim invitația la dialog. Dar asta înseamnă și pentru noi necesitatea de a ne plasa în perspectiva Franței și de a ne aduce propria contribuție la dezvoltarea acestei culturi strategice comună fără de care Europa nu poate deveni într-adevăr un actor în politica de securitate ”, a spus Steinmeier.

În acest sens, ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a fost mult mai rezervată, subliniind că oferta făcută de Macron nu ar trebui să „pună sub semnul întrebării umbrela nucleară americană”.