În Coreea de Nord, nici o informație nu este sigură. Dar se pare că poligonul de experimente nucleare a devenit inutilizabil din cauza unei prăbușiri parțiale a muntelui sub care se găsește, cu ocazia ultimului test, din 3 septembrie 2017.

Aceasta este concluzia mai multor seismologi chinezi, într-un studiu dat publicității de Universitatea de Știință și Tehnologie din China.

Liderul nord-coreean a anunțat sâmbătă 20 aprilie un moratoriu privind testele sale nucleare și tirurile cu rachete intercontinentale. În același timp, Kim Jong-un a anunțat și închiderea poligonului de la Punggye-ri, unde Coreea de Nord a realizat cele șase experimente nucleare ale sale, între 2006 și 2017.

Acest anunț a survenit cu doar câteva zile înainte de summitul dintre Kim și omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, programat pentru vineri, 27 aprilie.

Acesta ar trebui să fie urmat de un summit Kim – Trump, la o dată și într-un loc care nu au fost încă anunțate.

Al șaselea și ultim test nuclear nord-coreean, cel mai puternic din toate, a generat pe 3 septembrie 2017 un seism de 6,3 grade pe Richter, resimțit până în China.

Phenianul a afirmat că a testat o bombă cu hidrogen.

Experimentul a provocat alunecări de teren și replici, făcând unii experți să considere că Muntele Montap, sub care se efectuează testele, ar putea să fie atins de „sindromul muntelui obosit”.

Studiul experților chinezi dezvăluie că o replică cu magnitudinea de 4,1, survenită la opt minute după test, a provocat o prăbușire de roci în interiorul muntelui.

Universitatea din China arată în rezumatul studiului:

„Este necesară continuarea supravegherii eventualelor scurgeri de materiale radioactive provocate de prăbușire.”

Și adaugă:

„Apariția prăbușirii ar trebui să facă infrastructurile subterane din Muntele Montap să inutilizabile pentru alte experimente nucleare.”