Pe 7 august 2023, ultrașii din galeria echipei Dinamo Zagreb s-au bătut cu ultrașii din galeria echipei AEK Atena, cauzând moartea unui om și rănirea altor șapte. 105 persoane au fost arestate.
Pe 7 august 2023, Michalis Katsouris, cetățean grec în vârstă de 29 de ani, a fost înjunghiat mortal în timpul ciocnirilor violente dintre 300 de ultrași, fanii a două echipe care urmau să joace, Dinamo Zagreb și AEK Atena. S-au folosit cuțite și bâte.
Incidentul s-a petrecut pe durata preliminariilor Champions League.
Șase persoane au fost rănite ca urmare a altercațiilor și în total, 102 de ultrași din galeria croată și trei din galeria elenă au fost arestați preventiv.
Ultrașii, fani ai echipei Dinamo Zagreb, eliberați
Galeria de fani ultrași Bad Blue Boys. Sursa Foto - Dinamo Zagreb
Ministrul de Externe George Gerapetritis a vorbit la telefon cu omologul său croat, Gordan Grlic Radman, a vorbit la telefon pentru a-l informa despre eliberarea celor 30 de cetățeni croați.
Nu au fost găsiți vinovați pentru uciderea cetățeanului grec.
Dar au fost nevoiți să plătească cauțiune 1000 euro fiecare, având interdicție de a mai intra în Grecia.
Fanii Dinamo Zagreb făceau parte dintr-o grupare de ultrași
Ultrașii urmează să fie expulzați, transmite RTFB.
Cei 30 de fani ai echipei Dinamo Zagreb fac parte din „Bad Blue Boys”, o grupare croată de ultrași. Alte 65 de persoane din acest grup ce au fost arestate cer eliberarea condiționată.
Un bărbat de 35 de ani din galeria elenă, care făcea parte dintre ultrașii de la Gate 13 - clubul sportiv Panathinaikos, arestat preventiv, a fost eliberat, dar cu interdicția de a-și părăsi țara. UEFA a deplâns incidentele, iar meciul planificat dintre Dinamo Zagreb și AEK Atena a fost amânat.
Caz de crimă nerezolvat
Au circulat teorii că moartea lui Michalis a fost în urma unei înjunghieri accidentale de la un alt fan al AEK la câteva zile după eveniment.
Dar pe 20 octombrie, poliția a negat că aceasta ar fi cauza morții sale, printr-un document de 81 de pagini, care arată exact unde a fost atacat Michalis. Cazul de crimă este nerezolvat și în ziua de azi.
La 11 august, Aleksandar Čeferin, președintele UEFA, când a vizitat Atena pentru a se consulta cu prim-ministrul grec și cu reprezentanții AEK, Olympiakos , PAOK și Panathinaikos, a descris huliganismul drept „cancerul fotbalului”.
Istoria se repetă? Au mai existat ciocniri violente între „Verzii” și „Albaștrii”
Incidentul seamănă cu unul petrecut în antichitate, dar nu la aceeași scară. Ciocnirile violente dintre gruparea croată „Bad Blue Boys” de culoare albastră și gruparea elenă „Gate 13” de culoare verde sunt similare cu revoltele Nika din Constantinopol, anul 532 d.Hr.
La cursele de care existau echipe grupate după culoare și susținătorii lor. Erau Albaștrii, Verzii, Roșii și Albii, fiecare cu galeria ei de suporteri. Împăratul bizantin Iustinian I era inițial un fan al echipei albastre. La răscoala Nika, verzii și albaștrii s-au coalizat împotriva împăratului pentru a-l detrona. Ca urmare a răscoalei, 30,000 de oameni au fost uciși din cauza luptelor stradale. Revoltele au fost încheiate cu intervenția forțelor militare și cu execuții.
Revoltele și ciocnirile violente dintre Albaștrii și Verzii erau similare cu huliganismul din fotbalul modern.