Ultimul vagon cu motorina donată de România a ajuns în Republica Moldova. Începe distribuirea

Sirsa foto:ipn.md

Ultimul vagon cu motorina donată de România a ajuns ieri în Republica Moldova, iar astăzi începe să fie distribuită agricultorilor, primele raioane fiind Anenii Noi, Basarabeasca și Criuleni. Autoritățile au elaborat un grafic de repartizare a motorinei în raioanele țării.

Ieri seara, ultimul vagon a fost descărcat la depozitul din Căușeni. Astăzi va avea loc livrarea de probă în câteva raioane. Agenția Rezerve Materiale este responsabilă de acțiunea de repartizare a motorinei, a declarat Vasile Șarban, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul unei ședințe cu șefii direcțiilor agricole raionale, potrivit ipn.md.

Motorina va fi distribuită conform unui grafic

Vasile Șerban a mai spus că este foarte important ca beneficiarii să respecte graficul stabilit. „Pe lângă acest grafic, Agenția Rezerve Materiale a elaborat și o metodologie de repartizare, care este publicată și explică ce și cum se face. Să comunicați cu agenții economici din teritoriu ca să aibă deja o înțelegere cu acei transportatori de motorină ca să fim siguri că ei cu ce să o transporte”, a precizat Vasile Șarban.

Secretarul de stat a precizat că fiecare agent economic trebuie să se prezinte în persoană pentru a ridica motorina sau să delege o persoană care să dețină o procură. Totodată, lista de acte necesare poate fi accesată pe pagina Agenției.

În aprilie 2023, România a anunțat că donează Republicii Moldova 4.000 de tone de motorină, venind astfel în ajutorul agricultorilor moldoveni.

Statul român a oferit Republicii Moldova și în anul 2022 aproximativ 155 de mii de litri de motorină, peste 150 de mii de litri de benzină și 5.000 de tone de păcură. De asemenea, în 2021, autoritățile de la București au donat 6.000 de tone de motorină, destinate agricultorilor afectați de seceta din Republica Moldova.

Câtă motorină primește fiecare agricultor afectat de secetă

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a anunțat, la începutul anului,  că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a recepționat 1.546 de cereri cu privire la solicitarea ajutorului umanitar extern acordat de către România, destinat sprijinirii agricultorilor afectați de secetă.

„Din totalul dosarelor depuse, 56 au fost respinse deoarece nu au întrunit criteriile de eligibilitate stabilite conform cadrului normativ. Astfel, la 1490 de fermieri li se va atribui motorina - ajutor umanitar.Conform datelor prezentate de producătorii agricoli, suprafața de teren afectată constituie 193.584,13 mii hectare, după aplicarea coeficientului de categorisire a producătorilor agricoli, iar suprafața eligibilă constituie 114.207,98 mii hectare. Cuantumul mediu cantitativ per hectar de motorină constituie 35,01 kg”, se arată în comunicatul MAIA.