

„Lucrurile pur și simplu nu stau așa cum zic oamenii”, afirmă virusologul australian Danielle Anderson, o expertă în bolile purtate de lilieci.
„Nu este că ar fi fost plictisitor dar era un laborator obișnuit care funcționa în același mod ca oricare alt laborator cu securitate ridicată”, a mai afirmat aceasta. Iar faptul că a ajuns să lucreze la Institutul de Virusologie din Wuhan a fost unul dintre obiectivele carierei sale.
De la prima sa vizită înainte de deschiderea formală în 2018, Anderson a fost impresionată de laboratorul de biocontenție al institutului. Clădirea din beton, în stil buncăr, are cea mai performanţă biosecuritate și necesită filtrarea și sterilizarea aerului, a apei și a deșeurilor înainte de a părăsi instalația. Au existat protocoale și cerințe stricte care vizează conținerea agenților patogeni studiați, a spus Anderson, iar cercetătorii au urmat 45 de ore de instruire pentru a fi certificați să lucreaze în laborator.
Anderson a relatat de asemenea că niciuna din persoanele pe care le-a cunoscut la laboratorul din Wuhan nu s-a îmbolnăvit, afirmând că acesta are o procedură strictă privind raportarea simptomelor legate de patogenii cu care se lucrează în laborator.
Nu au existat dovezi clare din interiorul genomului SARS-CoV-2 că acesta ar fi fost manipulat artificial sau că laboratorul adăpostea tulpini de progenitori ai virusului pandemic. Observatorii politici au sugerat că acuzațiile au o bază strategică și au fost concepute pentru a pune presiune pe Beijing.Și totuși, acțiunile Chinei au ridicat întrebări. Guvernul a refuzat să permită oamenilor de știință internaționali să intre în Wuhan la începutul anului 2020, când focarul a crescut, inclusiv experți din Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care se aflau deja în regiune.
În cele din urmă Beijingul a permis experților Organizației Mondiale a Sănătății să intre în Wuhan dar cu acces limitat. Echipa OMS a scris în raport că în ruma verificărilor a fost exclusă posibilitatea unei scurgeri de laborator. În schimb, a spus că virusul s-a răspândit probabil printr-un liliac la un alt animal și a dat o oarecare credibilitate unei teorii chineze favorizate că ar fi putut fi transferată prin alimente congelate.