Evenimentul Zilei > Social > Ultimul și singurul om de știință străin din laboratorul Wuhan rupe tăcerea. FOTO
Ultimul și singurul om de știință străin din laboratorul Wuhan rupe tăcerea. FOTO

Ultimul și singurul om de știință străin din laboratorul Wuhan rupe tăcerea. FOTO

Virologul Danielle Anderson - ultimul cercetător străin care a lucrat la Institutul de Virusologie din Wuhan - a făcut primele declarații după izbucnirea pandemiei de Covid-19.
Aceasta nu exclude total varianta ca virusul să fi scăpat din laborator, însă a insistat asupra faptului că niciun angajat cu care a lucrat acolo nu s-a îmbolnăvit. Danielle Anderson a lucrat în ceea ce a devenit cel mai notoriu laborator din lume cu doar câteva săptămâni înainte ca primele cazuri cunoscute de Covid-19 să apară în centrul Chinei.

”Nu sunt atât de naivă încât să resping complet asta”, a declarat virusologul, adăugând că susține concluziile raportului redactat de echipa de investigație trimisă de Organizația Mondială a Sănătății în China pentru a identifica originile pandemiei.
Adevărurile pe jumătate și informațiile distorsionate au ascuns o parte a activităților laboratorului, care erau mai obișnuite decât modul în care au fost prezentate în mass-media, a spus ea.

Virusologul australian încă se întreabă ce i-a scăpat

„Lucrurile pur și simplu nu stau așa cum zic oamenii”, afirmă virusologul australian Danielle Anderson, o expertă în bolile purtate de lilieci.

„Nu este că ar fi fost plictisitor dar era un laborator obișnuit care funcționa în același mod ca oricare alt laborator cu securitate ridicată”, a mai afirmat aceasta. Iar faptul că a ajuns să lucreze la Institutul de Virusologie din Wuhan a fost unul dintre obiectivele carierei sale.

Anderson se afla în Wuhan în 2019 când noul coronavirus SARS-CoV-2 a început să se răspândească (Foto)
Virologul Danielle Anderson

„Am fost împreună la cină, la prânz, ne-am văzut în afara laboratorului”

De la prima sa vizită înainte de deschiderea formală  în 2018, Anderson a fost impresionată de laboratorul de biocontenție al institutului. Clădirea din beton, în stil buncăr, are cea mai performanţă biosecuritate și necesită filtrarea și sterilizarea aerului, a apei și a deșeurilor înainte de a părăsi instalația. Au existat protocoale și cerințe stricte care vizează conținerea agenților patogeni studiați, a spus Anderson, iar cercetătorii au urmat 45 de ore de instruire pentru a fi certificați să lucreaze în laborator.

Anderson a relatat de asemenea că niciuna din persoanele pe care le-a cunoscut la laboratorul din Wuhan nu s-a îmbolnăvit, afirmând că acesta are o procedură strictă privind raportarea simptomelor legate de patogenii cu care se lucrează în laborator.

„Presupun că m-aș fi îmbolnăvit și eu dacă oameni de la laborator erau bolnavi și nu m-am îmbolnăvit”, afirmă Anderson, relatând că „am fost testată pentru coronavirus în Singapore înainte să fiu vaccinată și nu l-am avut niciodată”,  scrie Bloomberg.

Virologii și experții în boli infecțioase au respins inițial teoria, observând că virușii sar de la animale la oameni cu regularitate

Nu au existat dovezi clare din interiorul genomului SARS-CoV-2 că acesta ar fi fost manipulat artificial sau că laboratorul adăpostea tulpini de progenitori ai virusului pandemic. Observatorii politici au sugerat că acuzațiile au o bază strategică și au fost concepute pentru a pune presiune pe Beijing.Și totuși, acțiunile Chinei au ridicat întrebări. Guvernul a refuzat să permită oamenilor de știință internaționali să intre în Wuhan la începutul anului 2020, când focarul a crescut, inclusiv experți din Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care se aflau deja în regiune.

În cele din urmă Beijingul a permis experților Organizației Mondiale a Sănătății să intre în Wuhan  dar cu acces limitat. Echipa OMS a scris în raport că în ruma verificărilor a fost exclusă posibilitatea unei scurgeri de laborator. În schimb, a spus că virusul s-a răspândit probabil printr-un liliac la un alt animal și a dat o oarecare credibilitate unei teorii chineze favorizate că ar fi putut fi transferată prin alimente congelate.