Ultimul dictator al Europei, la al 5-lea mandat

Alexander Lukașenko a condus Belarus 21 de ani, cu un „pumn de fier”, trimițând la închisoare oponenții, interzicând protestele și omorânduși rivalii.

 Își dorește un un regim autoritar, de tip dinastie, precum cel din Coreea de Nord, pentru a-l lăsa „moștenitor” la putere pe fiul său, de doar 11 ani, Nikolai.

Dinastia Lukașenko

Fiul (nu soția și nici vreuna dintre amantele sale) i-a fost alături la Adunarea Generală a ONU, la New York, apărând într-o fotografie cu cuplul prezidențial Barack și Michelle Obama.

Belarusul a respins cererea Rusiei de a construi o bază militară pe teritoriul său, calmând temerile Vestului

Nikolai a început să apară alături de președinte din 2008, când, la doar 4 ani, a participat (îmbrăcat în uniformă) la parada de Ziua Independenței, la Minsk. De atunci, tatăl său l-a luat în vizite și liderii lumii au fost nevoiți să-l trateze ca pe un oaspete oficial. S-a întâlnit cu Papa Benedict, fostul președinte venezuelean Hugo Chavez și fostul președinte rus Dmitri Medvedev. Lukașenko are doi fii adulți cu soția sa, de care s-a înstrăinat, iar mama lui Nikolai se pare că este Irina Abelskaya, fostul său medic personal și a doua amantă de când este lider. Potrivit Constituției, vârsta minimă pentru funcția de președinte este de 35 de ani, așa că Lukașenko ar trebui să conducă țara încă 25 de ani.

Duminică, Lukașenko a fost reales președinte (pentru a cincea oară) cu peste 80% din voturi, conform rezultatelor oficiale. UE a anunțat că ar putea ridica, temporar, sancțiunile împotriva Belarusului, după ce Lukașenko a eliberat mai mulți deținuți politici. În aprilie, președintele glumea, spunând că nu mai e ultimul dictator al Europei. „Sunt dictatori mai răi ca mine, nu?”, declara Lukașenko, referindu- se la Vladimir Putin.