Ultimii nazişti, vânaţi în România

Ultimii nazişti, vânaţi în România

Centrul Simon Wiesenthal şi Fundaţia Targum Shlishi au început o campanie pentru prinderea criminalilor de război nazişti şi aducerea lor în faţa justiţiei. Operaţiunea a fost lansată în România, Germania, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Austria, Croaţia şi Ungaria.

Fostul medic SS Aribert Heim deschide lista celor mai căutaţi suspecţi de crime naziste. Heim ar avea astăzi 93 de ani.

Efraim Zuroff, cel mai cunoscut vânător de nazişti de la Centrul Simon Wiesenthal, este convins că există suficiente motive pentru a crede că acesta se află în viaţă. În ciuda recompensei de 485.000 de dolari pe care centrul a pus-o pe capul lui Heim, acesta a fost de negăsit, relatează agenţia Associated Press, citată de postul american de televiziune ABC.   Heim este doar unul dintre sutele de criminali de război nazişti care se presupune că se bucură de libertate. Pe lista Centrului Wiesenthal figurează şi John Demjanjuk, gardian în mai multe lagăre de exterminare, cel care a contestat decizia extrădării din SUA, Sandor Kepiro, un maghiar acuzat de implicare în uciderea a peste 1.000 de civili în Serbia, Milivoj Asner, fost şef al poliţiei croate, actualmente stabilit în Austria, suspectat pentru un rol activ în deportarea a sute de sârbi, evrei şi ţigani în lagărele naziste, precum şi Soeren Kam, fost membru al trupelor SS, urmărit de autorităţile daneze pentru asasinarea unui jurnalist în 1943. Pe urmele asasinului

Karl Lotter, prizonier politic non-evreu, a lucrat la infirmeria din lagărul Mauthausen. Îşi aminteşte foarte bine cum l-a văzut pentru prima oară pe Heim ucigând un om.

Era în 1941, iar un evreu în vârstă de 18 ani a fost trimis la infirmerie cu o inflamaţie la picior. Heim l-a întrebat cum de arată atât de bine. Tânărul i-a spus că fusese fotbalist şi practicase înotul.

În loc să trateze piciorul prizonierului, Heim l-a anesteziat, l-a spintecat, l-a castrat, i-a scos rinichii, apoi l-a decapitat şi l-a scalpat. „Îi trebuia capul, pentru că dinţii erau perfecţi“, a explicat Lotter în mărturia pe care a depus-o, opt ani mai târziu de la consumarea ororilor. Depoziţia sa a fost inclusă, în 1950, în dosarul pe care statul austriac l-a constituit pentru arestarea lui Heim, relatează Associated Press.

Şi totuşi, Heim a scăpat nepedepsit. În urmărirea sa s-au implicat investigatori din Baden-Wuerttemberg, care l-au vânat continuu în întreaga lume. În afara ţării de origine, Austria, şi Germaniei, unde Heim s-a ascuns după război, indiciile au mai condus spre Uruguay, în 1998, Spania, Elveţia şi Chile în 2005, şi în Brazilia, acum doi ani, afirmă Heinz Heister, magistratul care a prezidat instanţa de judecată din Baden-Baden, unde Heim a fost judecat în lipsă, în 1979.   La proces s-a stabilit că dosarul lui Heim, aflat în arhiva din Berlin, unde americanii au depozitat toate documentele naziştilor, a fost aparent alterat, orice menţiune la perioada Mauthausen devenind ilizibilă. În schimb, în perioada în care se ştie că a activat în lagăr, Heim apare ca având alte sarcini SS.

Statul austriac a trimis în 1950 un ordin de arest către autorităţile americane din Germania, care au răspuns în acelaşi an, printr-o scrisoare, că i-au pierdut urma lui Heim. Urmaşii lui Heim

Ce s-a întâmplat mai târziu e încă neclar. În 1958, Heim o ducea destul de bine, din moment ce şi-a permis să închirieze un bloc de 42 de apatamente în Berlin, înregistrându- se cu o adresă din Mannheim. S-a mutat apoi în Baden- Baden, unde a deschis o clinică de ginecologie, chiar pe numele său.   În 1961, autorităţile germane i-au dat de urmă şi au deschis o anchetă, dar când erau pe cale să-l aresteze, în septembrie 1962, Aribert Heim a dispărut. Heim a continuat să trăiască din banii încasaţi din chiriile pe apartamente până în 1979, când autorităţile germane i-au confiscat blocul.

Vânătorii săi se bazează pe faptul că el încă trăieşte, întrucât nimeni nu i-a revendicat proprietăţile. Heim are doi fii în Germania şi o fată care a trăit în Chile şi despre care nu se mai ştie ceva nou.

Contactat telefonic de reporterii AP la vila sa din Baden-Baden, Ruediger Heim, unul dintre fiii lui Heim, nu a dorit să facă niciun comentariu. „Tot ce pot să spun este că acuzaţiile potrivit cărora ţin legătura cu tatăl meu sunt absolut false. Nu vreau să intru în speculaţii“ - asta e tot ce au putut scoate reporterii americani de la urmaşul celui mai vânat torţionar nazist. Aribert Heim rămâne neprins. Viu sau mort, el bântuie în continuare coşmarurile puţinilor martori care mai trăiesc şi provoacă imaginaţia urmăritorilor săi. LABORATORUL MORŢII Experimentele oribile ale doctorului nazist > Născut pe 28 iunie 1914 la Radkersburg, Austria, Heim a intrat în partidul nazist local în 1935, cu trei ani înainte de anexarea brutală a Austriei de către Germania. El s-a alăturat apoi trupelor SS şi a fost trimis la Mauthausen, un lagăr de concentrare de lângă oraşul austriac Linz, unde a activat în octombrie şi noiembrie 1941. > Martorii au declarat anchetatorilor că, în intervalul în care s-a aflat la Mauthausen, Heim a efectuat, împreună cu farmacistul SS Erich Wasicky, mai multe experimente teribile. De obicei, acestea constau în injectarea prizonierilor, direct în inimă, a unor soluţii, pentru a vedea care dintre ele ucide mai repede.   > Wasicky a fost judecat de un tribunal militar american în 1946 şi condamnat la moarte, împreună cu mai mulţi membri ai personalului medical şi militar din lagărul de exterminare. Heim a fost considerat prizonier de război şi luat în custodie americană. > Mai multe detalii despre operaţiunea „Ultima şansă“ găsiţi la adresa http://www.operationlastchance. org şi pe site-ul Ministerului austriac al Justiţiei: http://tinyurl.com/4q9x9x

Deşi a lucrat doar două luni în lagărul de la Mauthausen, medicul SS Aribert Heim i-a îngrozit pe prizonieri cu experimentele sale sinistre

Ne puteți urmări și pe Google News