În acele zile de decembrie 89, televiziunea a fost unul dintre cele mai periculoase mijloace prin care cetățenii puteau afla desfășurarea acțiunilor din țară, fiind construite, conform mărturiilor depuse, informații false care urmau să fie rostite în fața camerelor.
Astfel, în această perioadă, începând cu orele 13:00, la T.V.R. începuse transmisiunea în direct a protestatarilor, în frunte cu actorul Ion Caramitru și poetul Mircea Dinescu. Gravitatea situației apare în momentul în care prezența unor militari a fost folosită pe post drept veridicitate a informației, poporul având respect față de orice persoană care se afla în uniformă.
Controversatul general Nicolae Militaru, cunoscut pentru legăturile sale cu GRU, agenția de informații militare externe rusești, căzut în dizgrație și trecut în rezervă încă din 1978: “Stimați cetățeni, stimați soldați. Mulți dintre dumneavoastră mă cunoașteți. Sunt generalul colonel Militaru Nicolae. Nu puteam să stau deoparte, în asemenea momente și după această crimă care s-a desăvârșit în Republica Socialistă România. Îmi pare rău, nespus de rău, că în această crimă a fost atrasă și armata română…
În scurtul timp pe care îl am la dispoziție, în fața acestei camere de luat vederi, fac apel la tovarășii generali care dețin funcțiile de răspundere în armata română. Tovarășe general Gușă, tovarășe general Eftimescu, tovarășe general Topliceanu, tovarășe general Roșu, tovarășe general Voinea, tovarășe general Dîndăreanu și toți ceilalți. Opriți măcelul! Dați ordine, opriți măcelul!... Fac apel la colegii și prietenii, unii dintre ei, generali din MI, tovarășe general Vlad, tovarășe general Bucurescu și ceilalți. Opriți măcelul!”
La prima vedere, acest discurs ar putea părea o încercare de a opri ororile care urmau a se întâmpla în țară, însă nu acesta a fost scopul generalului. Numirea tuturor generalilor din funcții cu continuarea de a opri ceea ce se întâmplă, în mentalul colectiv, ar fi putut induce ideea că aceștia sunt vinovații morților acelor momente. Iar interesul celor care urmau să se constituie în Frontul Salvării Naționale era de a dezinforma și de a dezbina aparatul de stat, pentru a crea posibilitatea unei preluări a puterii rapide. Iar în această plasă întinsă, cu un plan în spate bine conturat, nu au picat doar instituțiile statului, cât și toți românii.
Planul de dezinformare
La baza acestui plan de dezinformare în masă au stat, pe lângă discursurile figurilor cheie ale evenimentelor din decembrie 1989, o serie de mesaje transmise care au construit demersul întâmplării evenimentelor. Conform unui angajat al TVR, Roșiianu Cornelius, „bilețele, comunicate, știrile cu apa otrăvită, teroriștii în tunele, veneau de la etajul XI sau pe telefon, nu știu cine era la etajul XI. La un moment dat, se adunaseră acolo cei mari, foarte importanți și care se pricepeau la toate și începuseră să ne dea telefoane până când s-a zis gata, de la etajul XI nimic!...Brateș primea de sus bilețele.” (1)
General Nicolae Tudor a declarat în 1994, privind situația biletelor primite de la etajul XI, că: “Acolo se primeau niște telefoane, unde eram, în birou, că apa e otrăvită, canale și subsoluri, toate acestea erau trecute pe bilețele. Am strâns aceste hârtii într-un sac și am dat dispoziția să fie informat Marele Stat Major… Marea majoritate a bilețelelor treceau prin mâna lui Cico Dumitrescu, care se lipise de telefon, la etajul XI și nu mai pleca de acolo….Preocuparea mea a fost să scriem informațiile ce trebuiau triate, într-un registru, pentru MStM și acesta urma să ia măsurile cuvenite.” (2)
Fost ministru al apărării, Olteanu Constantin, a declarat în fața Comisiei Senatoriale cine era, de fapt, acest Cico Dumitrescu: “În perioada cât am fost ministru al apărării cadrele Serviciului de Contrainformații mi-au adus la cunoștință faptul că Emil (Cico) Dumitrescu era colaborator al unui serviciu secret străin, mai precis GRU.” (3)
Cum a fost manevrată populația
Iar unele dintre dezinformările transmise prin Televiziunea Română sub vocea lui Teodor Brateș care s-au demonstrat a fi nimic altceva decât încercări de manevrare a populație:
15:11 Teodor Brateș: La Sibiu, Armata nu mai are muniție și trupele de Securitate continuă să atace unitățile militare.
15:13 George Marinescu: La Sibiu, lupte intense între Securitate și Armată.
15:19 Teodor Brateș: La Sibiu, din Miliție, se trage cu mitraliere împotriva armatei.
15:33 Teodor Brateș: … Elementele acestea dușmănoase, securiștii, au otrăvit apa la Sibiu, la Timișoara.
15:57 Teodor Brateș: La Sibiu, continuă să se tragă... Securitatea trage în Armată... Securitatea continuă să tragă în Armată... Din spitalul județean se trage în Armată.
Prin urmare, diversiunea creată în jurul sintagmei “securiști-teroriști” a fost manevrată, susținută și transmisă prin singurul organ care mai prezenta credibilitate la acea oră, și anume televiziunea.
Și uite așa, sediul Televiziunii nu a fost acaparat de protestatari doar pentru a-și arăta cucerirea, ci a reușit să adune grupul deja format pentru a vorbi în fața poporului, devenind astfel cunoscuți pentru inițiativele lor. Cu toate acestea, nu toate aparițiile au avut ca scop inducerea panicii și tensiunii maselor, generalul Ștefan Gușă, deabia întors de la Timișoara și încă șef al Marelui Stat Major, a încercat să transmită subordonaților săi continuarea prezenței sale în rândul conducerii Armatei, însă era prea târziu.
Armata fusese deja acaparată de deciziile și ordinele altor militari, printre aceștia numărându-se și Stănculescu, care fusese numit de Nicolae Ceaușescu înainte de plecarea sa, ministru al Apărării.
Note:
1. Rechizitoriu 05.04.2019 2. Rechizitoriu 05.04.2019 3. Rechizitoriu 05.04.2019