Cancelarul german, Angela Merkel, l-a avertizat pe David Cameron că mai degrabă ar vedea Marea Britanie ieșind din UE, decât un compromis privind principiul liberei circulații a persoanelor în interiorul Uniunii.
Revista germană „Der Spiegel” a citat surse din guvernul de la Berlin, care au spus că Merkel se teme că Londra se află aproape de „punctul fără întoarcere”. Cancelarul George Osborne, ministru de Finanțe britanic, a respins această idee, susținând că este vorba despre speculații despre modul în care Germania ar putea reacționa la o eventuală schimbare de politică a Marii Britanii. Dar a insistat că miniștrii vor acționa în interesul național în ceea ce privește îngrijorările cetățenilor legate de imigrație.
Temerile britanicilor
Osborne a declarat că există îngrijorare în privința abuzurilor din sistemul de asistență socială, dar Marea Britanie va aborda viitoarele negocieri în mod „calm și rațional”.
Cameron vrea să renegocieze termenii în care Marea Britanie va continua să facă parte din UE, înainte de a organiza un referendum pe această temă. Premierul a insistat că libertatea de circulație a lucrătorilor se va afla „în centrul renegocierii strategiei pentru Europa”.
Aceste temeri ale liderilor britanici se referă în special la imigranții din estul Europei, respectiv români și bulgari.
Merkel a explicat foarte clar că își va retrage sprijinul pentru britanici și pentru participarea lor la proiectul european, dacă Londra continuă să facă presiuni privind reforma imigrației, care cere modificări fundamentale ale principiilor organizației.
Merkel, nemulțumită
Discuțiile pe acest subiect, între cei doi lideri europeni, ar fi avut loc în marja summitului UE de la Bruxelles, săptămâna trecută. A fost prima dată când Merkel a recunoscut că ieșirea Marii Britanii din UE este posibilă. „Dacă David Cameron insistă cu planul său, cancelarul Angela Merkel va renunța la eforturile de a păstra Marea Britanie în UE”, au spus sursele respective. „Atunci se va ajunge, cu adevărat, într-un punct fără întoarcere”.
Potrivit revistei Sunday Times, Germania a respins deja o propunere de impunere a unor cote de imigrație pentru lucrătorii necalificați, prin limitarea numărului asigurărilor sociale ce le pot fi emise.
Michael Fallon, ministrul Apărării, a declarat că orașele britanice se află „sub asediul” imigranților europeni. Conform datelor oficiale, între martie 2013-martie 2014, 131.000 de europeni au emigrat în Marea Britanie, în creștere de la 95.000 în anul precedent.
Totuși, Merkel este dispusă să aplice restricții doar acelor imigranți care vor să abuzeze de sistemul de ajutor social, o discuție care are loc și în Germania.