Pe seceta aceasta groaznică, mi-am amintit de omul care aduce ploaia, care ...a existat cu adevărat. Charles Mallory Hatfield nu a fost invenţia vreunui autor dramatic: el s-a născut la sfîrşitul secolului XIX în statul Kansas, S.U.A. si pînă prin 1910 a fost vînzător de maşini de cusut. Apoi, ca orice american care se respectă, a avut o idee. Cum să producă ploaia! Observase că întotdeauna după marile bătălii apar furtuni întovărăşite de ploi abundente. Hatfield era de părere că fumul produs de praful de puşca era cauza care înclina balanţa naturii.
De altfel, şi vrajitorii pieilor roşii, cînd chemau ploia, pe lînga dansurile şi cîntecele folclorice respective, aveau la îndemana un foc de tabară enorm, în care aruncau din cînd în cînd substanţe magice, în general producătoare de fum. Mulţi ani al rînd, Hatfield şi-a experimentat metoda şi a perfecţionat-o la ferma tatălui sau din Kansas. La început, fumul gros şi rău mirositor care se ridica spre cer, dintr-un fel de turnuri înalte de lemn, nu făcea decît să sperie animalele de la fermă. "Omul care aduce ploaia" a schimbat de mai multe ori formula substanţei pe care o ardea şi, la un moment dat, primele rezultate au început să se arate: mai întîi cîteva picături de ploaie, apoi averse, ba uneori, chiar ploi torenţiale.
Faima lui Hatfield începe să se răspîndească: ferma lui din Kansas era deosebit de prosperă, deoarece nu-i lipsea niciodată... ploaia !
Charles Hatfield își promovează imediat afacerea. De exemplu, mai mulţi fermieri din San Joaquin îl solicită pe Hatfield să pună capăt secetei care domnea de mai bine de un an in valea lor. Charles işi ridică ciudatele turnuri, dar încheie şi un contract în toată regula. În acel an fermierii, foarte mulţumiţi de ploile "la comandă", îi plătesc lui Hatfield 10.000 de dolari, reînnoind comanda în fiecare an. Devenit "profesionist", Charles Hatfield doreşte să demonstreze întregii Americi valabilitatea metodei sale prin care aduce ploaia.