Republica Moldova. Joi este ultima zi în care mai pot fi completate cererile pentru solicitarea compensațiilor la energie pentru luna noiembrie. Peste 664 mii de familii au depus până miercuri cereri pentru compensarea costurilor la energie pentru sezonul rece 2024-2025.
Pe parcursul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare. Dacă cererea este depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.
Mărimea compensațiilor
Deocamdată nu se cunoaște care va fi mărimea compensațiilor acordate și cum o eventuală majorare a tarifelor la gaz ar putea să influențeze cuantumul ajutorului acordat de stat.
„Vom examina decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la tarife. Vom face aceste calcule și în interiorul Guvernului vom lua o decizie. Ulterior, vom comunica tuturor cetățenilor cum urmează să-i ajutăm, să-i protejăm și sa fim alături de ei în această iarnă. Urmează să vedem care este creșterea de tarif”, a remarcat miercuri Alexei Buzu, ministru al Muncii și Protecției Sociale.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat miercuri că, în contextul solicitării SA Moldovagaz de majorare a tarifelor la gaz, se examinează majorarea volumului de compensații acordate cetățenilor.
„Subiectul tarifelor ține de ANRE. Rolul Guvernului este să protejăm consumatorii, prin mecanismul de compensații. Cu certitudine se examinează majorarea volumelor de compensații. Nu vreau să intru în detalii, dar ați observat probabil că subiectul bugetului pentru anul viitor la fel a fost un pic amânat, având în vedere că a venit solicitarea de majorare a tarifelor”, a specificat Victor Parlicov.
Fără categorii de vulnerabilitate la stabilirea compensațiilor
La atribuirea compensațiilor pentru sezonul rece 2024-2025 nu se mai utilizează categoriile de vulnerabilitate. Valoarea compensației se calculează individual de către sistemul informațional „Vulnerabilitatea Energetică”.
Pentru a beneficia de compensațiile, persoanele trebuie să se înregistreze pe platforma www.compensatii.gov.md. Pentru întrebări legate de procesul de înregistrare, cetățenii pot contacta gratuit Linia verde la numărul 0 8000 5000. Aceasta activează de luni până vineri, între orele 08:00 și 18:00 și sâmbătă între 10:00 și 16:00.
Indemnizațiile pentru copii vor fi excluse din venitul familiilor. Totodată, familiile cu copii mici vor fi favorizate. La fel și cei care dețin credite ipotecare. Va fi evaluată valoarea proprietăților și numărul acestora. Beneficiarii vor primi ajutorul prin trei căi – pe cardul social, oficiu poștal sau pe un alt card, cu cont înregistrat în Republica Moldova, pe numele solicitantului.
Compensațiile vor fi acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat, cu susținerea Uniunii Europene și a altor parteneri de dezvoltare.
Guvernul oferă compensații la energie gospodăriilor vulnerabile prin programul „Ajutor la contor” al treilea an consecutiv. Consumatorii pot beneficia de compensații dacă încălzesc gospodăria utilizând gaze naturale, energie termică, energie electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete). Compensațiile se oferă pentru perioada rece a anului, care include lunile noiembrie-martie.