Ultima zi a Jubileului de Diamant: Regina și-a salutat supușii de la balcon. Prințul consort Philip a lipsit

Ultima zi a Jubileului de Diamant: Regina și-a salutat supușii de la balcon. Prințul consort Philip a lipsit

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încheiat în această după-amiază, într-o notă solemnă, cele patru zile de celebrări dedicate jubileului său de diamant, în absenţa prinţului consort Philip, aflat în spital. ceremoniile dedicate celor 60 de ani de domnie ai Suveranei au culminat cu salutul adresat, de la balconul Palatului Buckingham, miilor de oameni adunați pe o ploaie măruntă în fața reședinței regale.

Suverana a apărut la balconul drapat în roșu și auriu, alături de cei cinci membri ai familie regale - fiul său, prințul Charles, nepoții William și Harry,  Camilla Parker și Ducesa de Cambridge, însă în absența prințului consort Philip, spitalizat luni din cauza unei infecții la vezică. Medicii au prelungit ca măsură de precauţie spitalizarea ducelui de Edinburgh (90 de ani), a doua în interval de şase luni, după un atac de cord în luna decembrie. Înainte de acest moment, sub aclamațiile mulțimii și în acordurile clopotelor de la catedrala Westminster Abbey, regina a urcat Mall-ul, maiestuoasa alle care duce spre Palatul Buckingham, într-o trăsură din anul 1902. Aceeași pe care prințul William și soția sa, Kate, au folosit-o la nunta lor de anul trecut, din aprilie. Fiii lui Charles, prinţul Harry şi prinţul William cu soţia sa Kate, au urmat-o pe regină din alte caleşti. Ovaţionată îndelung cu o seară în urmă la sfârşitul unui concert antologic de muzică pop în faţa Palatului Buckingham, Suverana a fost întâmpinată în cursul dimineții de uralele mulțimii, la sosirea pentru o ceremonie religioasă de recunoştinţă, la Catedrala St. Paul.

Reprezentanţi ai familiei regale, oficiali, diplomaţi, actualul premier David Cameron şi foşti prim-miniştri au luat parte la ceremonie.

În mod excepţional, locul de lângă suverana în vârstă de 86 de ani, care este de asemenea şi cap al Bisericii Anglicane, nu a fost ocupat de către ducele de Edinburgh, în timp ce arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, a salutat ”cei şaizeci de ani de serviciu loial ai Majestăţii Sale, extrem de apăsători, dar profund fericiţi”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulţimea de curioşi aflaţi în afara catedralei, un amestec arhitectural de clasic şi baroc care a găzduit unele din cele mai importante momente ale naţiunii, era în plină fervoare.

Câţiva republicani au afişat pancarte prin care cereau instalarea republicii, însă sloganul lor a fost acoperit de sunetele de trompetă şi de strigătele „Trăiască regina”. La sfârşitul ceremoniei religioase, Elisabeta a II-a şi ceilalţi membri ai familiei regale au luat parte la recepţii în două din cele mai impresionante clădiri din Londra, Mansion House şi Guildhall, după care au servit prânzul la Westminster Hall, cea mai veche parte a Parlamentului.

”The show must go on” - au titrat astăzi mai multe publicaţii cu referire la absenţa prinţului consort Philip, dar şi la concertul de  luni seară în prezenţa mai multor staruri ale scenei britanice şi mondiale, printre care Paul McCartney şi Elton John, înnobilaţi de regină.

Alte ceremonii de mai mică amploare sunt înscrise în calendar până la sfârşitul anului.