Ultima zi a expoziţiei de la Shanghai | MULTIMEDIA

Inaugurată pe 1 mai, expoziţia de la Shanghai a adunat un număr record de vizitatori: aproximativ 72 de milioane de persoane. Astăzi, în ultima zi a expoziţiei, vor avea loc un summit şi festivitatea de închidere. România a cheltuit cu acest pavilion, botezat "Greenpolis", 2,5 milioane de euro, în speranţa că va atrage şapte milioane de vizitatori.

Un grup de 20 de români a vizitat "Greenpolis", cu câteva ore înainte de închiderea expoziţiei. Ei au fost întâmpinaţi de comisarul general al României pentru Expoziţii Mondiale, Ferdinand Nagy, anunţă MAE.

"Expoziţia mondială este aproape de final. Ne-a bucurat fiecare moment, iar vizitele compatrioţilor noştri au fost  o bucurie în plus, la o expoziţie desfăşurată la mii de kilometri de casă", a mai precizat Ferdinand Nagy.

Premierul chinez Wen Jiabao a declarat astăzi că expoziţia de la Shanghai i-a adus pe oameni împreună. În opinia sa, evenimentul a fost "splendid". La rândul său, Ban Ki-moon, secretarul ONU, a precizat că această expoziţie "se va închide, dar nu va fi uitată". "Să păstrăm, de aici înainte, prin stilul nostru de viaţă, viziunea expoziţiei", a mai spus Ban Ki-moon, citat de BBC.

Conform MAE, pavilionul României a fost vizitat în cele şase luni de expoziţie de 5.473.000 de persoane.

Expoziţia de la Shanghai în cifre

  • Peste 72 de milioane de vizitatori, din 240 de ţări - este un nou record al Expoziţiei Internaţionale. 
  • 64,22 milioane de vizitatori - recordul anterior, la ediţia de la Osaka, din anul 1970
  • 5.473.000 de vizitatori la pavilionul României de la Shanghai
  • Peste 20.000 de evenimente culturale. Dintre acestea, 2.400 ale României.
  • 814.000 de voluntari s-au asigurat de buna desfăşurare a evenimentului
  • O medie de 370.000 de vizitatori/zi
  • 1,03 milioane de vizite - recordul într-o singură zi (pe 16 octombrie)
  • 192 de ţări şi 50 de organizaţii internaţionale participante
  • 184 de zile de expoziţie
  • A fost cea de-a 41-a ediţie a Expoziţiei Mondiale.
  • 47 de expozanţi, printre care şi România, şi-au construit singuri pavilioanele
  • 23 de dolari - preţul unui bilet standard
  • S-a aşteptat la coadă şi 10 ore pentru a vizita anumite pavilioane
  • 5,28 kilometri pătraţi, suprafaţa pe care s-a întins expoziţia, de două ori mai mare decât cea a statului Monaco.

Tema evenimentului a fost "un oraş mai bun, o viaţă mai bună".  Premierul chinez Wen Jiabao, a mai spus astăzi, în ultima zi a evenimentului, că "expoziţia însăşi este un model de dezvoltare cu reducerea emisiilor de carbon, dat fiind că a avut o capacitate instalată de energie solară de 4,6 megawaţi şi că mai mult de 1.000 de autovehicule au avut motoare care utilizează forme regenerabile de energie".

Bilanţul final arată că în perioada 1 mai-31 octombrie, peste 72 de milioane de persoane, din 240 de ţări, au vizitat expoziţia de la Shanghai. Cu toate că autorităţile chineze au precizat că bugetul evenimentului a fost de 4,2 miliarde de dolari, se estimează că aceste costuri au fost mult mai mari, depăşind chiar bugetul realizării Jocurilor Olimpice de la Beijing, din anul 2008. Unele sume speculate ajung până la 60 de miliarde de dolari pentru organizarea ediţiei din acest an a Expoziţiei Mondiale.

Majoritatea vizitatorilor au fost chinezi, din diferite regiuni ale ţării. Pentru a vizita pavilioanele ţărilor participante, vizitatorii au stat la coadă şi câteva ore. BBC citează astăzi un pensionar chinez care a declarat că prin această expoziţie, oameni ca el, care nu au călătorit în străinătate şi care nu au posibilitatea să facă acest lucru, "au putut experimenta întreaga lume".

Pe 16 octombrie a avut loc cel mai mare flux de vizitatori: 1,03 milioane de persoane. În weekendul din 16-17 octombrie, cu două săptămâni înainte de închidere, aproape două milioane de persoane au vizitat în cele două zile de weekend expoziţia de la Shanghai.

Pavilionul României, vizitat de peste 5 milioane de persoane

Pavilionul României, botezat "Greenpolis", a avut forma unui măr verde, din care s-a tăiat o felie. "Greenpolis" a găzduit mai multe forumuri economice şi peste 2.400 de evenimente artistice live (spectacole de dans şi muzică populară, concerte de muzică clasică, din repertoriul românesc şi internaţional).

Ultimele cifre oficiale indică peste 5.473.000 de vizitatori la pavilionul României. Cel mai mare flux de vizite a avut loc pe 29 iulie. Conform unui comunicat al MAE, pe 29 iulie a fost sărbătorită Ziua Naţională a României. Fiecare ţară participantă a avut dreptul la o "zi naţională" în cadrul expoziţiei. La eveniment au participat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, parlamentari şi membri ai Ministerului Culturii. Au participat şi sportivi români cunoscuţi cu notorietate în întreaga lume, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi şi Ilie Năstase.

Brandul României, lansat la Shanghai

Pe 29 iulie, ministrul turismului, Elena Udrea, a lansat la Shanghai brandul turistic al României.

  • Citiţi AICI corespondenţa specială a reporterilor EVZ la Shanghai, din ziua lansării brandului turistic al României

Baconschi a declarat cu acea ocazie că vizitatorii pavilionului României la Shanghai sunt interesaţi de istoria, cultura, dansurile şi mâncărurile tradiţionale.

În finele lunii iulie, pavilionul României a atins pragul de 2.000.000 de vizitatori. Vizitatorul cu numărul 2.000.000, un chinez, a fost premiat cu o excursie în România. "Este o surpriză foarte mare pentru noi, la început pur şi simplu nu ne venea să credem că avem un asemenea noroc. Nu am fost niciodată în Europa, aşteptam ca fetiţa noastră să mai crească, dar acum vom folosi cu mare bucurie această ocazie", a mărturisit atunci câştigătorul excursiei, Han Liang.

2,5 milioane de euro pentru pavilionul României la Shanghai

România speră ca după ce expoziţia se va închide, pavilionul României să nu fie demolat şi să rămână drept ca un centru de schimburi economice şi culturale. Statul român a cheltuit peste 2,5 milioane de euro cu acest pavilion. Iniţial, autorităţile estimau că "Greenpolis" va fi vizitat de 7 milioane de persoane.

Dacă la expoziţia din 2005, din Japonia, România s-a prezentat într-un pavilion amenajat într-o structură deja existentă. În acest an, din cele aproximativ 200 de ţări participante, România s-a numărat printre cele 47 care au avut o construcţie proprie. Următoarea Expoziţie Mondială va avea loc în anul 2012, în Coreea de Sud. Tema va fi una ecologică, "Green Growth, Blue Economy" şi va promova resursele marine. După aceea, următorul eveniment va fi în 2015, în oraşul italian Milano.