În noaptea de vineri spre sâmbătă, aerul din București a fost atât de poluat încât valorile înregistrate i-au șocat inclusiv pe cei care se ocupă de monitorizarea calității aerului. Practic, valorile pentru pulberile în suspensie cu diametru mai mic de 2,5 microni, valori de 10 ori limita maximă admisă pentru protejarea sănătăţii umane. Odată intrate în plămâni, ele pot provoca boli pulmonare grave și cancer.
Coordonatoarea reţelei de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti, Oana Neneciu, a fost uimită când a citit măsurătorile. Totodată, ea a completat că este pentru prima dată când constată o poluare atât de mare în București.
„Vineri seară am înregistrat valori pentru pulberile în suspensie cu diametru mai mic de 2,5 microni, valori de 10 ori limita maximă admisă pentru protejarea sănătăţii umane. Este pentru prima dată, sincer, când am văzut asemenea valori la noi în reţea.
Aceste pulberi cu diametru mai mic de 2.5 microni sunt foarte pericuolase pentru că le inspirăm direct în plămâni, după care nu mai pot ieşi de acolo. Ele provoacă, în timp, cancer pulmonar, boli respiratorii și cardio-vasculare”, a declarat Neneciu pentru g4media.ro.
Poluare-record în București
Conform sursei citate, indicatorii de poluare în București sunt de două ori mai mari decât limita maximă admisă, astfel că este cu atât mai important să se afle care au fost cauzele poluării de vineri noapte.
Totuși, ele sunt neclare. Se pare că ar fi provenit de la arderile ilegale de deşeuri, dar şefa Gărzii de mediu susține că de vină ar fi fost vântul. Din cauza absenței rafelelor, aerul poluat din Capitală nu a mai fost dispersat și ar fi rămas în oraş.
Nu de aceeași părere este și fostul comisar general al Gărzii de mediu, Octavian Berceanu (USR). Acesta a dezvăluit că una dintre cauze ar putea fi arderile ilegale de deşeuri de vineri seara. Observați sa se bazează și pe mărturiile unor bucureșteni care au spus că au simţit miros de ars.
„Deşeurile, cablurile rezultate şi materialul rezultat din arderile deşeurilor este dus spre colectori luni şi marţi. Miercuri, joi si vineri se face aprovizionarea cu aceste cabluri, iar vineri după-amiază, în general, se ard cablurile şi deşeurile, caciucurile și anvelopele”, a explicat Berceanu.
Atenție la arderile ilegale de lângă București
Ca de fiecare data, unii dintre vinovații pentru această situație sunt „căutătorii de fier” din satul Sinteşti, comuna Vidra, județul Ilfov. Mai sunt și alte localităţi binecunoscute pentru arderea ilegală a deşeurilor lângă București.
Actuala şefă a Gărzii de mediu, Mărioara Gătej (PNL), spune că în noaptea de vineri spre sâmbătă au fost efectuate mai multe controale, dar nu au fost descoperite arderi ilegale.
„A fost viteza vântului foarte mică, am avut umiditate a aerului relativ ridicată, plafon jos de nori, ceea ce a creat premisele unei inversiuni termice, nu a existat posibilitatea de dispersie″, a explicat Mărioara Gătej pentru TVR.
Cei care sesizează arderi de deşeuri sunt rugați să sune la Garda de mediu sau la 112 când. Agenţiei europene pentru mediu arată că în România mor prematur anual 29.000 de oameni din cauze asociate poluării.