Ultimă oră! Un nou cutremur a avut loc în România. Specialiștii puși pe jar de mișcările din ultima vreme

Ultimă oră! Un nou cutremur a avut loc în România. Specialiștii puși pe jar de mișcările din ultima vreme Cutremur. Sursa: Arhiva EVZ

Marți seara, România a fost zguduită de un nou cutremur, înregistrat tot în zona seismică Vrancea. În ultima perioadă, în țara noastră au loc din ce în ce mai multe cutremure, însă acestea sunt produse la o adâncime destul de mare. Un seism a avut loc în urmă cu puțin, în județul Prahova.

Marți seara, la ora locală 7:20, în zona seismică Vrancea, județul Prahova, a fost înregistrat un nou cutremur. Conform informațiilor transmise de către Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter. Niciun apel nu a fost înregistrat la numărul unic de urgență 112 cu privire la incident.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 71 de kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 34 km sud-est de Braşov, 53 km nord de Ploieşti, 103 km nord-est de Piteşti şi 111 km nord de Bucureşti.

De la începutul lunii noiembrie și până astăzi, România a înregistrat nouă cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,6 grade pe scara Richter. Cel mai puternic seism din acest an a fost înregistrat pe 26 mai, având o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter.

Ne puteți urmări și pe Google News

În România, cele mai multe cutremure au avut loc în zona seismică Vrancea. Conform specialiștilor, aceste incidente au strânsă legătură cu faptul că zona este una de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană. Datorită faptului că seismele se produc la adâncimi mari, ele sunt dispersate pe o suprafață mai mare și nu sunt resimțite extrem de tare.

„În medie, în Vrancea se produc cam 4 sau 5 seisme mai importante în fiecare secol (cutremure cu magnitudinea egală sau mai mare de 6,7 grade pe scara Richter), circa 10 seisme de magnitudine 6,0 până la cel mult 6,5-6,6 grade, precum şi peste 100 de cutremure mai slabe, cu magnitudinea mai mare sau egală cu 5,0 pe scara Richter. Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe, în general imperceptibile, din cauza adâncimilor mari la care au loc, şi doar 8-12 seisme de magnitudine 4-5 care sunt uneori resimţite în oraşele mari din sudul şi estul ţării, dar fără urmări. Uneori se mai produc şi cutremure de tip crustal, cu efecte locale, dar cu magnitudini mici, care rareori ating 5 grade pe scara Richter”, au arătat cei de la cutremure.net.