Ultimă oră! Decizia care va înfuria rusofilii din Moldova: Știrile și programele TV rusești vor fi interzise prin lege
- Sabina Popescu
- 2 iunie 2022, 23:23
Programele de știri rusești sunt interzise în mod oficial în Republica Moldova. Decizia a fost adoptată, joi, de Parlamentul de la Chișinău, în încercarea de a împiedica propaganda Moscovei în statul pro-occidental. Noile ofensive ale lui Vladimir Putin în regiunile din sudul și estul Ucrainei sporesc tensiunile la Chișinău, mai ales având în vedere atacurile din regiunea separatistă Transnistria, susținută de Moscova.
După declanșarea războiului din Ucraina, difuzarea emisiunilor de știri rusești a fost interzisă. Joi, însă, Parlamentul a aprobat în mod oficial proiectul de lege care stabilește că posturile de televiziune din Republica Moldova vor putea acum să difuzeze doar programe de divertisment din Rusia, nu și programe politice sau analitice.
Programele TV din politică, interzise
Republica Moldova, o țară mică, majoritar românofonă, situată între România și Ucraina, se confruntă de 30 de ani cu un conflict separatist nerezolvat. Un contingent de forțe de menținere a păcii rusești își are baza în regiunea separatistă Transnistria, care este majoritar rusofonă și care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei.
Noua lege, aprobată pe 2 iunie, chiar dacă impune sancțiuni și amenzi pentru difuzarea la televizor de dezinformări venite de la Moscova, ar putea să stârnească furori în rândul persoanelor pro-Kremlin.
Măsura Parlamentului de la Chișinău a fost luată în contextul temerilor de destabilizare din Republica Moldova, care au crescut după ce un general rus a declarat că ofensiva Kremlinului urmărește crearea unui coridor terestru prin sudul Ucrainei către Transnistria, lucru raportat după ce separatiștii pro-ruși din regiunea moldovenească au fost acuzați de împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.
Pericol iminent în Republica Moldova
De asemenea, Ucraina a avertizat asupra iminentei invazii a trupelor rusești în Transnistria în repetate rânduri, timp de mai multe săptămâni. Autoritățile ucrainene au atras și ele atenția asupra unei posibile extinderi a conflictului pe acest teritoriu pro-rus.
Pe de altă parte, reprezentanții regimului de la Tiraspol au negat că se pregătesc să atace Ucraina. Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a declarat în urmă cu câteva săptămâni că Transnistria „nu reprezintă un pericol pentru țările vecine”.
Situația din Transnistria a început să escaladeze la sfârșitul lunii aprilie, în urma unei serii de împușcături și explozii asupra clădirilor guvernamentale și infrastructurii care, potrivit autorităților locale, au venit de pe teritoriul ucrainean.
Kievul a dat atunci asigurări că a fost o operațiune „sub steag fals” a Rusiei pentru a da vina pe Ucraina pentru aceste atacuri și a acuzat Moscova că se pregătește să lanseze o ofensivă împotriva Republicii Moldova, în timp ce Rusia a calificat aceste incidente drept o încercare de a atrage acest teritoriu în conflictul armat din Ucraina.