După ce a ajuns la finalul lui 2009 în Thailanda, Brăduţ Florescu a luat decizia de a nu se mai întoarce în România decât în vizită. Asia îl poartă pe val, sperând să devină un jurnalist de travel.
Pe veranda casei sale de pe insula Ko Pha Ngan, Brăduţ Florescu (35 de ani) face ultimele însemnări din Thailanda, înainte de o scurtă vizită în România. La barul lui Kristjan, din apropiere, cântă "Born slippy" al lui Underworld.
"Viitorul îmi place să-l las în pace. Să vină când vrea el", încheie Brăduţ cu mâinile-n aer, precum un dirijor, marea sa operă. Este românul cunoscut pentru plecarea în Thailanda pe o motocicletă cu ataş. Corporatistul de succes care spune "pa" civilizaţiei.
Din Thailanda, el condamnă percepţia majorităţii: nu a fugit de România pentru o vacanţă pe plajă sau un "an sabatic", ci pentru a face pasul doi în carieră: cel de a ajunge un foarte bun jurnalist de travel, recunoscut internaţional. "De-aia am venit aici. Să-mi schimb meseria, la vârsta mea", mărturiseşte tânărul.
O lume liberă, fără prejudecăţi
Brăduţ povesteşte că cele două ţări seamănă din multe puncte de vedere, dar mai multe bile albe are Thailanda. "Şi aici e haos, şi aici ai mafie şi corupţie, şi aici lumea visează la prostii. Spre exemplu, toţi thailandezii îşi doresc să ajungă în Maldive!" L-a cucerit însă vremea mereu însorită, marea sub nas ca să înoţi când vrei, mâncarea uşoară şi mai sănătoasă. "Şi încă se mai respectă nişte valori", a adăugat el. Râde povestind că ultima oară când s-a enervat era în România.
Crede că este imposibil ca un om să nu-şi găsească locul în Thailanda. Pentru cei petrecăreţi, pe Ko Phangan se organizează lunar faimosul "Full Moon Party", o petrecere-monstru la care, în sezon, vin până la 30.000 de oameni. "Oamenii descalecă, beau de sting, consumă toate drogurile pământului, fumează marijuana cum fumam noi ţigări, se fac praf, se răstoarnă cu maşinile, mor de la supradoze, iar cei care scapă se întorc acasă pentru a consolida societatea capitalistă", povesteşte el.
"Cei care stau cu anii pe-aici sunt mai cumpătaţi. Alcoolul e mai scump pentru că suportă 300% taxe. O sticlă cu vin acceptabil costă 60 de lei", adaugă acesta.
"Thailanda nu e ieftină deloc"
Brăduţ şi-a propus să trăiască în Thailanda cu banii din proiectele de fotografie şi publicistică pentru clienţii din România. "Aici, joburile sunt prost plătite", şi exemplifică pe o amică de-a sa. "Lucrează responsabil de marketing la un resort de cinci stele în Ko Samui şi câştigă 400 de euro pe lună. Cu banii ăştia, într-o insulă turistică precum Samuiul, eşti la un pas de foamete", a spus el.
"Thailanda nu e ieftină deloc, mai ales pentru un farang (vestic). Ei nu mănâncă brânză. Noi mâncăm. De aceea, brânza e foarte scumpă (10 lei o bucăţică de 100 de grame). Ei nu folosesc loţiune de plajă, pentru că nu stau la plajă. Noi folosim. De aceea, un flacon costă 40 de lei. Până şi prezervativele vin pe două dimensiuni, cu două preţuri. «Asian Size » e 6 lei, «Western Size» e 9 lei", calculează Brăduţ.
Pontul supravieţuirii este adaptarea la stilul thailandezilor de viaţă, un venit mediu de 200 de euro fiind suficient. "Însă mie şi Elenei ne trebuie mult mai mult. Dar asta din cauza călătoriilor, care ne obligă să mai dăm banii pe hoteluri, restaurante şi transport", mai zice acesta.
"Halal muncă, să te plimbi"
Nu e singur acolo, ci cu Elena: "E româncă de-a noastră. Thailandezele sunt drăguţe, curate, de casă, dar n-aş putea avea o relaţie cu o localnică. Sunt prea multe diferenţe între noi şi ei". Plătesc facturi şi lucrează-n ture. "Muncesc până la 14 ore într-o zi. O să spui «halal muncă, să te plimbi». Nu e chiar aşa uşor. Nu mă «plimb» prin paradisuri turistice complet echipate, ci prin zone puţin cunoscute, unde condiţiile de călătorie sunt foarte grele", se confesează acesta.
Şi-a făcut câţiva amici, dar nu prea apropiaţi pentru că e mereu plecat. În ultimele opt luni a stat "acasă" patru. În rest, prin Indonezia, Malaysia, sudul Thailandei şi un pic din România astă-iarnă. Cei doi o vor adopta-n Thailanda şi pe căţeluşa Sophie, din România. "Ea merită un an sabatic după cât a alergat prin parcurile Bucureştilor", se amuză Brăduţ.
LOC DE MUNCĂ. În ciuda decorului luxuriant, Brăduţ Florescu spune că munceşte şi 14 ore pe zi
AVENTURĂ
Nordul Thailandei pentru februarie 2011
Jurnalul de bord al lui Brăduţ prin lume, www.amazingrace.ro, are trei ani vechime şi 1.840 de vizitatori unici înregistraţi de Traffic.ro în această săptămână. Pagina sa personală, www.bradut-florescu.blogspot.com, este accesată zilnic de aproape 400 de oameni.
De curând, românul a lansat pe on-line un nou proiect, numai cu fotografii, intitulat www.tedoo.ro. A absolvit Jurnalismul, a lucrat ca director de strategie de comunicare la grupul Realitatea-Caţavencu, iar acum îşi urmăreşte visul.
Paradoxal, deşi munceşte pe alt continent, îşi doreşte să devină cel mai bun jurnalist de travel din România. "Plecarea asta în Thailanda e parte dintr-un plan de carieră pe care mi l-am propus. Dorinţa mea este să ajung un foarte bun jurnalist de travel, cel mai bun din România şi suficient de bun pentru a publica şi-n afară. De aia am venit aici. Să exersez, să lucrez, să mă reprofilez", mărturiseşte Brăduţ.
Împreună cu prietena sa, se pregăteşte pentru a explora nordul Thailandei, din februarie 2011. Românul a parcus mai bine de 2.000 de kilometri până acum în sudul Thailandei, ultima notă fiind redactată pe www.the-thailander. blogspot.com în mai 2010, după 26 de zile pe drumuri din provincia Trang.