Ultima modă printre evazioniiștii fiscali: își trec firmele pe refugiați sirieni găzduiți în Ungaria

Ultima modă printre evazioniiștii fiscali: își trec firmele pe refugiați sirieni găzduiți în Ungaria

Mai multe societăți comerciale care își au sediul fiscal în Cluj Napoca au fost trecute pe numele unor refugiați sirieni. Aceștia au fost aduși în România, au semnat pentru preluarea firmelor după care au dispărut.

Un dosar penal, deschis pe numele unor evazioniști fiscali din județul Cluj, a scos la iveală ultimele metode ale acestora de a fenta controalele de la Direcția Generală Antifraudă și de a scăpa de eventualele răspunderi personale, pentru prejudiciile foarte mari aduse bugetilui de stat.

Prin intermediul unor cetățeni sirieni care au primit, în urmă cu mai mulți ani cetățenia română, sunt contactați refugiați sirieni cazați în taberele din Ungaria, care în schimbul unor sume de bani sunt de acord să vină la Cluj și să preia firmele cu probleme pe numele lor. Cu alte cuvinte, acțiunile sau părțile sociale deținute de patronii care au produs evaziunea fiscală sunt trecute pe numele acestor refugiați, care ulterior dispar fără urmă și nu mai pot fi găsiți de autoritățile competente.

”Dintr-o interceptare telefonică rezultă faptul că inculpatul chiar se întâlnește cu cetățeni sirieni, în speranța că îi vor scăpa pe inculpați de rigorile legii , acești cetățeni străini fiind aduși din taberele de refugiați sau dintre persoanele care au primit deja statutul de refugiat din Ungaria, cu ajutorul unui vorbitor de limbă arabă, respectiv suspectul Aziz Al Kasas și cu ajutorul unui avocat suspendat, care nu are calitatea de suspect în cauză”, se arată într-o sentință prin care s-a dispus arestarea a două persoane acuzate de evaziune fiscală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prins a patra oară pentru evaziune fiscală

În dosarul penal care se referă la patronul firmei de construcții Cridov SA, Cristian Mureșan, procurorii clujeni susțin că unul dintre inculpați a recurs la această metodă a administratorilor sirieni.

Este vorba despre Adrian Mateaș care, acum, este cercetat penal pentru trei infracțiuni de evaziune fiscală și două de spălare de bani. În trecut, Mateaș a mai fost condamnat de trei ori pentru evaziune fiscală, de două ori în județul Bistrița și o dată în județul Bihor. A patra oară, Mateaș a fost prins în Cluj.

Pentru a scăpa, Mateaș, care este acuzat că a produs o evaziune fiscală în sumă de 6.5 milioane de lei, a apelat la ajutorul unor clujeni care au conexiuni în taberele de refugiați sirieni din Ungaria.

O altă firmă cu patroni sirieni din refugiu

Un alt evazionist fiscal din Cluj, Emanuel Rostaș este suspectat de procurori că a trecut firma Euroman Transconsult SRL, care avea datorii la bugetul de stat, pe numele unor cetățeni din Siria și Palestina. Aceștia au intrat în România și au ieșit după câteva zile, fiind deja patronii societății susamintite.