Ultima luptă a greviştilor cu reforma pensiilor

Sindicatele franceze au cerut ieri continuarea grevelor care au paralizat deja transporturile şi livrările de energie în Hexagon, dar preşedintele Nicolas Sarkozy a subliniat că nu intenţionează să cedeze acestor presiuni în problema reformei sistemului de pensii.

Prin urmare, Senatul se va pronunţa la sfârşitul acestei săptămâni în privinţa ultimelor amendamente la legea ce măreşte vârsta minimă de pensionare de la 60 la 62 de ani şi pe cea pentru o pensie întreagă, de la 65 la 67 de ani, potrivit AFP.

Sindicatele s-au întâlnit ieri seară pentru a programa o nouă serie de greve, ce s-ar putea întinde pe parcursul săptămânii viitoare. Efectele acestor mişcări se văd cu ochiul liber. Cele 10 zile de proteste la rafinăriile şi terminalele de gaz petrolier lichefiat de pe întreg teritoriul Franţei au creat probleme majore în alimentarea cu carburant, inclusiv a aeroporturilor.

Mai multe reactoare nucleare sunt oprite şi Franţa s-a văzut nevoit să importe electricitate. La Marsilia, transportul public din oraş este grav afectat, trenurile şi portul sunt blocate, iar deşeurile menajere nu au mai fost ridicate de 1o zile.

Proteste au avut loc şi la Lyon, unde zeci de tineri s-au bătut cu poliţia, au spart geamurile magazinelor şi au incendiat maşini.

În Paris, studenţii au organizat primul protest propriu faţă de reforma pensiilor. În vreme ce companiile au început să calculeze nota de plată a protestelor, care ar ajunge la 300 de milioane de euro pe zi, Sarkozy s-a arătat intransigent. "Nu spărgătorii vor avea ultimul cuvânt într-o democraţie", a spus el, ieri. "Nu putem fi singura ţară din lume unde, atunci când există o reformă, o minoritate blochează ce doresc ceilalţi", a adăugat şeful statului. 10 zile de greve la majoritatea rafinăriilor din Franţa au blocat livrările de carburant pentru simplii şoferi sau pentru aeroporturi