După ce a fost sfârtecat de războaie în ultimii ani, Orientul Mijlociu a devenit scena unor manevre diplomatice care pot schimba fața lumii.
Contacte secrete se desfășoară intens înaintea reuniunii Ligii Arabe care va avea loc la sfârșitul lui martie ar putea aduce o schimbare crucială în legătură cu soarta președintelui sirian Bashar Al-Assad, scrie Debka.
Sâmbătă 25 februarie, comisia parlamentului egiptean care se ocupă de afacerile cu lumea arabă a solicitat revenirea Siriei în Liga Arabă. Trei lideri importanți sprijină invitarea lui Assad la summit-ul Ligii Arabe din 29 februarie de la Amman, în Iordania, la cinci ani după ce Siria a fost exclusă din Ligă.
Aceștia sunt președintele rus Vladimir Putin, președintele egiptean Abdel Fatteh El-Sissi și regele iordanian Abdullah. Toți trei speră să asiste la o strângere de mână istorică între Assad și regele saudit Salman.
Aceasta ar însemna reconcilierea dintre Arabia Saudită, care i-a sprijinit pe rebelii sirieni, și regimul de la Damasc.
Însă pentru Assad ar fi de-a dreptul o victorie personală epocală, printr-o recunoaștere pan-arabă, în condițiile în care foarte puțini se mai așteptau nu doar să supraviețuiască politic, ci și fizic, după șapte ani de război civil crunt, în care practic a avut aproape întreaga lume împotriva lui, în frunte cu Statele Unite.
Și interesul lui Putin în toată această ecuație este evident: când a lansat ofensiva majoră în Siria, în septembrie 2015, Barack Obama a prezis că armata rusă va suferi un eșec istoric.
Putin a dovedit că fostul președinte american s-a înșelat grav, ceea ce l-a propulsat din nou în linia I a jocurilor politice mondiale, după ce părea că se află pe linie moartă în urma sancțiunilor internaționale.
Acum, dacă reușește să-l reimpună pe Assad la masa celorlalți lideri arabi, prestigiul său în lumea arabă va crește exponențial.
Dacă negocierile se vor finaliza cu bine, Asssad ar urma să sosească la Amman bucurându-se de garanția de securitate a Rusiei, într-un avion militar rusesc ce va decola de la baza aeriană rusă Hmeimim din Siria.
Excelentele surse pe care Debka le are în lumea serviciilor secrete susțin că în prezent are loc o forfotă uriașă de înalți ofițeri de armată și agenți ai serviciilor de informații ruși, egipteni, iordanieni, saudiți și sirieni care zboară între Cairo, Riad, Ammann, Damasc și comandamentul rus din Siria.
Aceleași surse au dezvăluit că oficialii americani au transmis semnale prin contacte informale că nu sunt reticenți la această inițiativă. Totuși, Trump nu și-a dezvăluit intențiile în Orientul Mijlociu. În discursul său din fața Congresului de marți noaptea, el a pomenit doar de programul de rachete balistice ale Iranului
Putin va căuta să profite de această lacună a liderului american, încercând să îl aducă în procesul de pace, alături de Assad și Iranul, pentru a stinge conflictul istoric dintre Riad și Teheran.
Astfel se explică un alt maraton diplomatic, cu intense contacte diplomatice săptămâna aceasta, în cadrul cărora oficiali kuwaitieni și iraniei au discutat la Teheran, președintele iranian Rouhani a vizitat Kuwaitul și Omanul pe 15 februarie și vizita ministrului de Externe saudit Adel Al-Jubeir la Bagdad, unde s-a întâlnit cu premierul irakian Haider Al-Abadi.
Toate aceste mișcări fac parte din planul de reconciliere dintre Asssad și Arabia Saudită, care să fie urmată apoi de pacea dintre aceasta din urmă și Iran. Dacă și această manevră îi iese, Putin se va dovedi cel mai abil prestidigitator geo-strategic din istoria ultimelor zeci de ani.