Preşedintele interimar, Bronislaw Komorowski, a obţinut 41,22% dintre voturi, iar fratele geamăn al fostului preşedinte, Jaroslaw Kaczynski, 36,74%, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a peste 94% dintre sufragii.
Ieri, a avut loc primul tur al prezidenţialelor în Polonia, pentru a-l desemna pe succesorul lui Lech Kaczynski, fostul şef al statului, mort în aprilie în catastrofa aviatică de la Smolensk. Pe locul trei este social-democratul Grzegorz Napieralski, care a reuşit să adune în mod surprinzător aproape 14 procente. Rata de participare la scrutin a fost de 54,8%. "În viaţa ca şi în fotbal, prelungirile sunt cele mai grele", a declarat Komorowski, la scurt timp de la anunţarea rezultatelor sondajelor de opinie la ieşire de la urne. "Cheia este victoria, este credinţa, este convingerea că este posibil şi necesar să câştigăm. Trebuie să câştigăm pentru patria noastră, pentru Polonia", a declarat Jaroslaw Kaczynski. "Grzegorz Napieralski a câştigat un important capital politic care ar putea înclina balanţa în turul doi. Am asistat deja la primele tentative de seducere venite de la principalii doi candidaţi", a declarat pentru AFP sociologul Edmund Wnuk-Lipinski. Candidatul social-democrat n-a spus deocamdată cui îi va da voturile, dar le-a mulţumit alegătorilor pentru sprijinul acordat. Însă potrivit sondajelor, 66,5% dintre alegătorii lui Napieralski sunt gata să voteze cu Komorowski în turul 2 şi doar 30% pentru Kaczynski. În schimb, candidatul dreptei catolice, Marek Jurek care a obţinut puţin peste un procent din voturi a anunţat că le va cere alegătorilor săi să voteze Kaczynski. "Scenariu din 2005 se repetă. În primul tur al alegerilor prezidenţiale candidatul Donald Tusk l-a întrecut cu trei procente pe Lech Kaczynski. Toată lumea ştie ce s-a întâmplat în turul 2, a câştigat Lech Kaczynski", a declarat Pawel Poncyliusz, purtător de cuvânt al lui Jaroslaw Kaczynski. Turul 2 va avea loc pe 4 iulie.(Oana Ţepeş) Ultima încercare a proiectului Kaczynski La două luni de la moartea lui Lech, Jaroslaw speră să câştige prezidenţialele pentru a menţine proiectul Kaczynski în prim-planul politicii. La doi ani şi jumătate de la înfrângerea electorală a partidului Lege şi Justiţie, fondat de cei doi fraţi, şi la două luni de la moartea lui Lech, Jaroslaw mai speră într-o victorie a proiectului Kaczynski. Favorit rămâne Komorowski, preşedinte interimar al ţării, membru al Platformei Civice, aflată la guvernare.
Şeful statului are un rol important în Polonia. El îşi poate exercita dreptul de veto asupra legilor - aşa cum a făcut-o, repetat, Lech Kaczynski, blocând reformele guvernului liberal - şi are un cuvânt important în politica externă şi de securitate.
O uimitoare transformare
În principiu, lupta dintre Komorowski şi Kaczynski e una între două viziuni ce au dominat politica poloneză în ultimii ani. Cea liberală, reformistă, care mizează pe un rol important al Poloniei în UE şi cea conservatoare, apropiată de Biserica Catolică, naţionalistă şi neîncrezătoare în vecini.
Dezbaterea electorală nu a fost însă una tipică. În umbra tragediei de la Smolensk şi a inundaţiilor recente, soldate cu zeci de morţi, candidaţii au fost reţinuţi.
Mai reţinut decât toţi a fost Kaczynski, altfel, cunoscut pentru poziţiile tranşante. El a invocat moartea fratelui pentru a mărturisi că s-a schimbat întrun om al compromisului, atât în relaţie cu vecinii Poloniei, cât şi cu liberalii din guvern.
Reformele, aderarea la Zona Euro şi misiunea poloneză din Afganistan sunt chestiuni ce vor depinde de poziţia preşedintelui.