Ultima găselniţă a lui Videanu: portal cu preţuri
- Vladimir Tism ăneanu
- 21 iulie 2010, 08:46
Ministrul economiei, Adriean Videanu, promite că vom putea compara cât costă produsele într-o bază de date on-line chiar din acest an.
Majorarea TVA de la 19% la 24% de la 1 iulie a fost un bun prilej pentru unii dintre comercianţi să crească preţurile produselor nejustificat. Motiv pentru care, ministrul economiei, Adriean Videanu, vrea să îi "vâneze" pe cei care au scumpit produsele cu mai mult de 4,2%.
Mai exact, Videanu şi-a propus să realizeze un portal, denumit "Observatorul preţurilor", pe care românii să găsească preţurile practicate zilnic de diverşi comercianţi, de la hipermarketuri, supermarketuri, pieţe şi alţi retaileri.
Pentru a realiza acest lucru, oficialul a spus ieri că-i va folosi pe inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care vor avea o nouă sarcină: de a colecta preţurile din pieţe şi magazine.
Linie verde pentru cetăţeni
Adică, iniţiativa acestuia nu implică costuri suplimentare, aşa cum a menţionat chiar el, pentru că nu vor fi operate angajări, responsabilităţile urmând să fie preluate de salariaţii ANPC, însă ulterior a admis că înfiinţarea unui portal necesită bani.
Ministrul nu ştie deocamdată cât va costa "observatorul", afirmând că e încă "un proiect în evaluare". De asemenea, vor fi folosite şi informaţiile culese de Institutul Naţional de Statistică sau de Ministerul Agriculturii, care afişează deja săptămânal preţurile medii la produsele alimentare - carne, legume, fructe, cereale, produse lactate - practicate în pieţele din ţară.
"Observatorul" va afişa într-o primă etapă preţurile produselor de bază. Totodată, va fi înfiinţată şi o lini e telefonică gratuită unde consumatorii pot face sesizări sau reclamaţii.
Multe nereguli
"Tot ce a prezentat astăzi (ieri - n.r.) domnul Videanu sunt doar nişte intenţii. Toate detaliile tehnice vor fi stabilite în zilele următoare", ne-au spus oficiali ai ANPC.
Instituţia are circa 800 de inspectori în toată ţara. Potrivit lui Videanu, din 43.000 de verificări efectuate de ANPC în ultima perioadă, în 12.000 de cazuri s-au constatat abateri legate de informarea corectă a cetă ţeanului.
"Suntem adepţii unei noi surse de informare pentru cetăţeni. Se va crea mai multă presiune pe comercianţi", ne-a spus preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Potrivit lui, există riscul ca, atunci când afacerile merg prost, unele firme să se asocieze pentru a se ajuta, deşi nu a sesizat încă un "cartel de criză".
La fel, orice majorare de impozite poate duce la o creştere disproporţionată a preţurilor. Videanu a explicat că în Grecia, după trei luni de la un asemenea demers, preţurile au scăzut cu 7%. (A contribuit Mirabela Anghel)
STATISTICĂ
Doar 1 din 3 români are acces la net
Iniţiativa ministrului se dovedeşte a fi însă una inutilă. Asta deoarece doar o mică parte din populaţia României are acces la internet. Potrivit ultimelor date, în România doar 5,7 milioane de locuitori au acces la internet, ceea ce înseamnă o rată de penetrare de 32%.
Comparativ, media de la nivelul UE este de 60%. Cel mai bine la acest capitol stau ţările nordice, precum Suedia, unde peste 80% din populaţie are internet.
Pe lângă portal, cetăţenii ar avea acces şi la o linie verde unde vor putea face sesizări legate de preţuri. Videanu a spus ieri că portalul va fi funcţional încă din acest an.
4,2% este procentul cu care trebuia să fie majorate preţurile la toate produsele ca urmare a creşterii TVA la 24% începând cu 1 iulie 2010