Ultima dilemă a magistraților. Locuințele românilor sunt motiv de dispută
- Laurențiu Teodorescu
- 23 noiembrie 2019, 18:17
Multe sunt grijile judecătorilor, dar ultima dilemă le întrece pe toate.
Sistemele moderne de alarmă, montate de tot mai mulți români, dau bătăi de cap magistraților care judecă furturile din aceste locuințe. Nu știu unde să-i încadreze pe făptași – la furt calificat sau la furt?!
Evident că este o diferență între furt și furt calificat, făcută de pedepsele prevăzute de lege, informează Digi 24. Furtul se pedepsește cu până la trei ani de închisoare, în timp ce furtul calificat are prevăzută o sancțiune de până la cinci ani în spatele gratiilor!
Așadar, judecătorii nu știu cum să-i pedepsească pe hoții care sparg locuințele dotate cu sisteme de alarmă. Unii magistrați văd un simplu furt și dau cel mult trei ani de detenție, pe când alții văd interpretează fapta ca pe ceva foarte grav, arată Digi 24. „Fapta este substanțial diferită de o infracțiune de furt simplu, întrucât în acest caz presupune înlăturarea unui mijloc de protecție instalat suplimentar de persoana vătămată chiar în scopul împiedicării furtului. S-a apreciat că trebuie reținut furtul calificat și în situația în care sistemul de alarmă nu este distrus, ci doar înlăturat”.
Cert este că, în ultimii ani, s-a observat o scădere a numărului de spargeri de locuințe. Dacă în 2016 au fost întocmite 9696 de dosare pentru furt, în 2018 numărul lor a coborât la 8053.