Principalul motiv pe care fermierii l-au invocat, atunci când au decis să crească prețul la uleiul de măsline, este seceta prelungită. În premieră, în Spania, în luna aprilie au fost temperaturi de 40 de grade Celsius, după ce un front de aer fierbinte din Sahara a rămas blocat deasupra Peninsulei Iberice.
Uleiul de măsline a ajuns la un preț record, pentru ultimii ani. Cel mai mare producător din lume, este Spania, care a majorat costul acestui produs cu 30 la sută, în câteva zile.
Din acest motiv, prețurile în marile magazine au crescut și ele, proporțional, cu majorarea făcută de producători.
„Uleiul de măsline Aldi, obișnuit la prețul de 99 de penny, a ajuns acum să coste 1,29 lire sterline. Plus că multe dintre gamele de bază au dispărut. Până și Aldi este scump acum!”, a scris un englez pe un cont de Twitter.
Fondului Monetar Internațional a confirmat informația legată de majorarea prețului la uleiul de măsline, care a ajuns acum să se vândă la marile burse alimentare cu 5.989 dolari/tonă, cel mai mare preț din ultimii 26 de ani.
Seceta prelungită din Spania a afectat măslinii
Din cauza schimbărilor climatice și a secetei prelungite din Spania, cultura de măsline a fost afectată, fiind înregistrate scăderi mari ale producției, în unele locuri chiar și cu 50 la sută.
De cealaltă parte, cererea a rămas ridicată, și din acest motiv, prețurile au crescut foarte mult.
„Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, a spus analistul specializat în semințe și uleiuri vegetale de la Mintec, Kyle Holland.
Fermierii spanioli au precizat că livezile de măslini au fost calamitate din cauza lipsei apei și a secetei prelungite, la care se adaugă temperaturi foarte mari.
”Condițiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că... Spania a produs o cantitate de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone metrice, în scădere față de ce obișnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone metrice”, a mai spus Holland.
Războiul din Ucraina are un rol important
Specialiștii în piața alimentară mai spun că războiul din Ucraina a afectat grav piața de floarea soarelui, iar din acest motiv, marii procesatori s-au orientat spre producția de ulei, obținut din măsline.
„Declanșarea războiului din Ucraina, care a creat o penurie globală de ulei de floarea-soarelui, a împins și mai mult cererea de ulei de măsline. Se pare că seceta care se desfășoară în Europa, în cea mai mare regiune producătoare de ulei de măsline din Spania, a provocat o penurie globală de ulei de măsline”, a declarat David Valmorbida, președintele Asociației Australiane a Uleiului de Măsline, potrivit celor de la Adevărul.
Dacă seceta va continua, prețul la kilogramul de măsline va ajunge la cinci euro/kilogram.