Evenimentul Zilei > Actualitate > Uite cine ne lasă fără medicamente și fără vaccinuri! Cu cine se luptă Florian Bodog ca să oprească exportul paralel
Uite cine ne lasă fără medicamente și fără vaccinuri! Cu cine se luptă Florian Bodog ca să oprească exportul paralel

Uite cine ne lasă fără medicamente și fără vaccinuri! Cu cine se luptă Florian Bodog ca să oprească exportul paralel

Ministerul Sănătății, al cărui șef este dr. Florian Bodog, a anunțat că a început procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru imunizarea copiilor români. Anunțul vine la doar trei zile după ce deputații au adoptat un proiect de lege care – culmea – favorizează exportul paralel de medicamente dând voie să farmaciilor să facă distribuție unde vor, inclusiv la export!

Ministerul Sănătății a demarat „procedurile de notificare a Comisiei Europene, un pas necesar în acest sens, deoarece limitarea exporturilor poate fi considerată o ingrădire a liberei circulații a mărfurilor în spațiul Uniunii Europene. Măsura luată acum de Ministerul Sănătății este justificată din motive de sănătate publică”, se arat într-un comunicat oficial.
Mai mult, reprezentanții instituției au luat deja și primele măsuri pentru ca vaccinurile care lipsesc din cabinetele medicilor de familie să nu mai plece la export. 

Au blocat deja ce au distribuitorii în depozite
În paralel cu această măsură, Ministerul Sănătății a solicitat Agenției Naționale a Medicamentului să notifice distribuitorii de medicamente în legătură cu această decizie, iar dozele de vaccin împotriva rujeolei au fost deja blocate în depozite. Ministerul Sănătății a finalizat procedurile pentru achiziționarea vaccinului tetravalent și hexavalent și a început distribuția lor în țară”.
Cu aceeași ocazie, reprezentanții instituției anunță, în plină epidemie de rujeolă, că vor rezolva criza de vaccin ROR cu care se confruntă România de la începutul lunii martie.  
„Este în curs de finalizare procedura de achiziție de urgență a vaccinului împotriva rujeolei. Ministerul Sănătății va achiziționa 109.000 de doze. Legea vaccinării, care este acum în dezbatere publică, va rezolva problema stocurilor de vaccin. Actul normativ va impune Ministerului Sănătății asigurarea în depozitul național a unui stoc de rezervă de vaccinuri și consumabilele aferente cel puțin egal cu necesarul anual cu termen de valabilitate de minim 18 luni”, se mai arată în informarea oficială. 

Exportul paralel, o miză de sute de circa 600 de milioane de euro
În timp ce Ministerul încearcă să stopeze „exodul” vaccinurilor, deputații s-au gândit să adopte un proiect care, culmea, exact asta favorizează! 
Este vorba de Legea de modificare a art. 800, alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație pot să desfășoare și activitate de distribuție angro de medicamente. 
Legea, care urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, a născut vii controverse. Mai ales că exportul paralel de medicamente este evaluat, potrivit ARPIM, la circa 6-700 de milioane de euro anual, adică peste 20% din valoarea pieței de medicamente din România!
În timp ce farmaciștii se apără, spunând că nu e așa cum pare, producătorii de medicamente atrag atenția că articolul modificat nu face decât să încurajeze exportul paralel. 
„Modul de prezentare a informației a acreditat în mod incorect ideea că, de la adoptarea actului normativ, orice farmacie autorizată va putea să comercializeze medicamente atât către pacienți, cât și angro, inclusiv în afara țării. În realitate, cele două tipuri de activități necesită în continuare două autorizări distincte. Menționăm că exportul paralel cu medicamente există de câțiva ani în România, înainte de a se discuta această lege, și nu a fost inventat de farmacii. Din analiza legii, constatăm că ea nu se concentrează pe exportul paralel, ci pe dreptul farmaciilor de a desfășura activități de distribuție de medicamente. Rămânem consecvenți la opinia că exportul paralel este o consecință nedorită a politicii de prețuri la medicamente și a faptului că România face parte din piața unică europeană care reglementează și garantează libertatea comerțului între statele membre. Din păcate este unul dintre mecanismele care duc la deficiențe în aprovizionarea cu medicamentele necesare pacienților români”, spune Colegiul Farmaciștilor într-un comunicat de presă. 
Nicăieri, însă, nu neagă vehement faptul că acest articol le dă dreptul să „distribuie” și la export medicamente. Mai ales că ar fi și extrem de profitabil să poată face această afacere, dat fiind faptul că medicamentele cumpărate în România pot fi vândute la prețuri mult mai mari peste hotare.
De cealaltă parte a baricadei, ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente) consideră că „proiectul de lege recent adoptat de Camera Deputaților nu face decât să adâncească criza medicamentelor din România, în condițiile în care pacienții români întâmpină deja dificultăți majore în a-și găsi medicamentele în farmacii”.
„De asemenea, considerăm că legea va îngreuna eforturile Ministerului Sănătății de a se asigura că fenomenul exporturilor paralele nu îi lipsește pe pacienții români de medicamentele necesare. (…) Mărind numărul de potențiali exportatori crește semnificativ riscul ca acest fenomen să ia amploare în detrimentul accesibilității pacienților români la terapiile de care au nevoie”, mai aratî reprezentanții ARPIM.