„Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului a ratificat tratatul de extrădare sino-turc", a declarat Parlamentul chinez într-o scurtă declarație, sâmbătă seara, pe site-ul său. Chiar dacă Parlamentul turc nu a ratificat încă acest acord bilateral semnat în 2017, inițiativa ar trebui să provoace îngrijorare în marea diaspora uigură (estimată la 50.000 de persoane) prezentă în Turcia.
China s-a angajat într-o politică de supraveghere maximă a uigurilor în regiunea sa din Xinjiang (nord-vest) după numeroase atacuri mortale împotriva civililor. Beijingul acuză mișcarea separatistă și islamistă uigură.
Potrivit experților străini, autoritățile chineze au internat cel puțin un milion de oameni, în special uiguri, în "tabere". Beijingul vorbește despre "centre de formare profesională" menite să ajute populația să-și găsească un loc de muncă și să-i îndepărteze astfel de extremism. Crezând că sunt victime ale persecuției, unii uiguri au fugit în Turcia.
Textul, pe care Beijingul dorește să îl folosească în special pentru a accelera întoarcerea unor uiguri musulmani suspectați de "terorism" și refugiați în Turcia, oferă totuși mai multe motive pentru refuz. Acesta este în special cazul în care statul căruia i se depune cererea de extrădare consideră că este legată de o "infracțiune politică", dacă persoana în cauză este unul dintre cetățenii săi sau dacă aceasta din urmă beneficiază de dreptul la azil.
"Acest tratat de extrădare va provoca panică în rândul uigurilor care au fugit din China și nu au încă cetățenia turcă", a declarat pentru AFP Dilxat Raxit, purtătorul de cuvânt al Congresului Mondial Uigur, o organizație de exil cu sediul în Germania. "Facem apel la guvernul turc (...) să împiedice ca acest tratat să devină un instrument de persecuție", indică el, asigurând că Beijingul exercită presiuni economice asupra Turciei pentru a ratifica tratatul.
Chestiunea este delicată pentru Ankara, deoarece turcii sunt, în general, sensibili la cauza uigură. Articolele de presă care au acuzat Turcia că deja a expulzat discret uiguri către China au provocat un scandal în opinia publică. Turcia este singura țară cu majoritate musulmană care a denunțat public tratamentul uigurilor. Ministrul turc de Externe l-a calificat la începutul anului 2019 ca fiind "o rușine pentru umanitate". Totuşi, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a lăudat anul trecut în China politica dusă în Xinjiang, judecând oamenii "fericiți", potrivit afirmaţiilor raportate de agenţia oficială China Nouă.
https://www.lefigaro.fr/international/ouighours-la-chine-ratifie-un-traite-d-extradition-avec-la-turquie-20201227 Traducerea: Rodezia Costea