Uganda va începe să vaccineze locuitorii împotriva Ebola în aproximativ două săptămâni

Uganda va începe să vaccineze locuitorii împotriva Ebola în aproximativ două săptămâni Sursă foto: Dreamstime.com

Vaccinurile Ebola vor fi folosite în Uganda în aproximativ „două săptămâni”, a declarat un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, în timp ce țara est-africană a luat măsuri preventive dure, care includ blocarea zonelor afectate de Ebola.

Sute de mii de doze de vaccin testate vor susține un efort care trebuie să se concentreze pe urmărirea contactelor cu Ebola și a angajamentului comunității, a declarat dr. Yonas Tegegn Woldemariam, reprezentantul OMS în Uganda. „Ne apropiem din ce în ce mai mult de implementarea vaccinurilor”, a spus el. „Acesta este un studiu. Acesta este doar un alt instrument pe care îl vom încerca.”

Vaccinul anti-Ebola

Vaccinurile dezvoltate de Institutul de Vaccin din SUA și Universitatea Oxford „sunt gata să fie expediate” în Uganda. Tulpina de Ebola din Sudan, pentru care nu există un vaccin dovedit, circulă în Uganda. Ebola, care se manifestă ca o febră hemoragică virală, a infectat cel puțin 60 de persoane și a ucis 24. Cifrele oficiale nu includ persoanele care probabil au murit de Ebola înainte de confirmarea focarului. Printre victime se numără cinci lucrători sanitari.

Vaccinul Oxford este produs de Institutul Serum din India, care a indicat că în cele din urmă poate face disponibile sute de mii de doze, potrivit lui Yonas, care urmărește îndeaproape răspunsul Ugandei la Ebola. Uganda a declarat un focar de Ebola pe 20 septembrie, la câteva zile după ce boala contagioasă a început să se răspândească într-o comunitate de fermieri. În epicentrul focarului, la aproximativ 150 de kilometri vest de capitală, Kampala, este instituită carantina.

Răspândirea Ebola

Ebola se răspândește prin contactul cu fluidele corporale ale unei persoane infectate sau materiale contaminate. Simptomele includ febră, vărsături, diaree, dureri musculare și uneori sângerări interne și externe. Oamenii de știință bănuiesc că prima victimă dintr-un focar de Ebola se infectează prin contactul cu un animal infectat sau prin consumul de carne crudă.

Uganda a avut mai multe focare de Ebola, inclusiv unul în 2000 care a ucis peste 200 de oameni. Focarul de Ebola din 2014-2016 din Africa de Vest a ucis peste 11.000 de oameni, cel mai mare număr de decese pe care l-a înregistrat vreodată din cauza bolii. Ebola a fost descoperită în 1976 în două focare simultane în Sudanul de Sud și Congo, unde a apărut într-un sat din apropierea râului Ebola după care este denumită și boala, potrivit Associated Press.

Ne puteți urmări și pe Google News