UEFA nu dă înapoi în fața pericolului terorist

UEFA nu dă înapoi în fața pericolului terorist

Oficialii UEFA au anunțat că turneul final din Hexagon se va desfășura în această vară, conform programului, chiar dacă există un pericol teoretic de atentate

Atentatele de la Bruxelles au readus în discuție și problema Campionatului European de Fotbal, ce se va desfășura, în această vară, în Franța, în perioada 10 iunie - 10 iulie.

„Stade de France” a fost deja printre ținte

Ne puteți urmări și pe Google News

Șefii de la UEFA au discutat despre eventualele pericole care planează asupra competiției și au ajuns la concluzia că turneul nu poate fi tulburat de amenințările teroriste. Anul trecut, după atentatele de la Paris, produse la data de 13 noiembrie, ce au vizat și „Stade de France”, s-a vorbit despre o variantă de avarie: mutarea competiției într-o altă țară.

S-a renunțat repede la această idee, din lipsa timpului și a resurselor necesare pentru organizarea unui eveniment de asemenea amploare. Totuși, Martin Kallen, directorul de organizare al CE, a vorbit despre posibilitatea ca unele jocuri să se dispute cu porțile închise.

„Unele meciuri ar putea să se joace cu porțile închise sau să fie amânate! În acest moment, nu sunt semnale privind eventuale amenințări teroriste, dar dacă UEFA și Comitetul de Organizare vor fi avertizate despre posibile pericole, din motive de siguranță vor fi gata să decidă ca unele meciuri să se joace fără spectatori, iar altele să fie chiar amânate.”

Fără porți închise

După ultima ședință a UEFA, vicepreședintele Giancarlo Abete a ținut să calmeze spiritele și a anunțat că turneul se va disputa conform programului, fără ca porțile să fie închise. „Nu s-a schimbat nimic după evenimentele de la Bruxelles. Nivelul de atenție din Franța este foarte ridicat. Nu este o situație care să ne facă să ne gândim să jucăm meciuri cu porțile închise. Nu există niciun meci pe care să îl amânăm. Avem alte priorități. Riscul se analizează de la caz la caz. Nu vom face asta cu trei luni înainte de EURO. Vom analiza situația în apropierea meciurilor, iar responsabilitatea este a celor care se ocupă de ordinea publică”, a precizat italianul.

24 de echipe vor lua startul la turneul din Franța, fiind împărțite în șase grupe de câte patru. În total se vor disputa 51 de meciuri, iar prima confruntare este programată pe 10 iunie, pe „Stade de France”. Față în față se vor afla țara gazdă, Franța, și România.

Minimum 500.000 de suporteri

Până în acest moment nu există nicio amenințare clară teroristă, dar teoretic riscul există. Europeanul din Franța va fi un eveniment hipermediatizat, ce va concura din punctul de vedere al audiențelor doar cu JO găzduite de Rio de Janeiro.

Măsurile de securitate luate de autoritățile din Hexagon vor fi fără precedent. Vor exista minimum trei filtre de control, la intrarea în arene, și, pentru o bună desfășurare a meciurilor, fanii vor fi atenționați să ajungă la stadioane cu cel puțin două ore mai devreme. Marile probleme vor fi însă în afara arenelor, în piețe, în centre comerciale, aeroporturi, pentru că se estimează că în Franța vor ajunge minimum 500.000 de suporteri.

Iordănescu, prost plătit

Anghel Iordănescu, selecționerul echipei naționale, se află în coada clasamentului ce vizează salariile antrenorilor care vor participa la Campionatul European. Românul, locul al 12-lea, este remunerat cu 10.000 de euro lunar, iar anual adună 120.000 de euro. La polul opus se află Roy Hodgson, selecționerul Angliei, răsplătit cu un salariu anual de 5.000.000 de euro. Leonid Slutsky, selecționerul Rusiei, nu primește bani din partea federației, iar salariul lui Bernd Storck, antrenorul Ungariei, nu este cunoscut. Pe locul secund în ierarhie se poziționează italianul Antonio Conte (4.600.000 de euro), urmat de turcul Fatih Terim (3.500.000 de euro).