UE zguduită de un nou SCANDAL: Fostul comisar european al Concurenţei, prins cu Off-Shore-ul în Bahamas

În perioada în care a deţinut funcţia de comisar european pentru Concurenţă, Neelie Kroes a fost şi directoarea unei companii off-shore, fără a fi anunţat autorităţile de la Bruxelles.

La cinci luni după scandalul Panama Papers, Consorţiul Internaţional al Ziariştilor de Investigaţii face noi dezvăluiri fulminante. Potrivit documentelor confidenţiale la care a avut acces, prin aşa-numitele Bahamas Leaks, unele dintre cele 175.000 de companii off-shore înregistrate în acest paradis fiscal între 1990 şi 2016 au legături cu personalităţi politice.

Fostul comisar european pentru Concurenţă, olandeza Neelie Kroes, se află printre acestea, dezvăluie Süddeutsche Zeitung.

Considerată una dintre cele mai influente femei din lume cinci ani la rând de către revista Forbes, Neelie Kroes, fostă comisar pentru Concurenţă în perioada 2004 – 2009, sub preşedinţia lui Jose Manuel Barroso, a fost şi directoarea Mint Holdings Limited, companie înregistrată în Bahamas, între 2000 şi 2009.

Potrivit Le Monde, Kroes nu a informat Bruxelles-ul despre despre funcţia deţinută de ea în acest off-shore, aşa cum cereau reglementările. Fiecare comisar trebuie să completeze o declaraţie de venituri şi interese, la preluarea funcţiei. Însă Kroes a anunţat, dimpotrivă, că a renunţat la toate funcţiile sale în cadrul Mint Holdings.

Tot cotidianul francez mai dzvăluie că holdingul din Bahamas trebuia să servească la o tranzacţie care consta în răscumpărarea unor active de peste 6 miliarde de dolari a ramurii internaţionale a Enron. Această operaţiune trebuia să fie finanţată de apropiaţi ai familiei regale din Emiratele Arabe Unite, ca şi de oameni de afaceri saudiţi. Însă tranzacţia a fost anulată din cauza unor probleme de sănătate ale principalului investitor, Zayed al-Nayan, fost preşedinte al Emiratelor Arabe Unite, decedat în 2004.

Contactată de Le Monde, Neelie Kroes a dezminţit la început informaţiile, pentru ca în final să recunoască faptul că a fost directoare ne-executivă la respectiva societate din Bahamas. Ea a dat asigurări că Mint Holdings Ltd. „nu a fost niciodată operaţională” şi că nu a primit nici o gratificaţie financiară.

Fostul comisar european a declarat că menţionarea numelui său ca administrator al companiei până în 2009 este o „eroare administrativă”. Această menţiune trebuia suprimată în 2002, susţine Kroes. Ea se declară „gata să-şi asume întreaga responsabilitate” pentru această omisiune, însă Le Monde mai dezvăluie că funcţia de comisar european pentru Concurenţă i-a permis liberalizarea pieţei de energie, unde activează societatea Enron şi în care Emiratele Arabe Unite joacă un rol major.

Potrivit Bahamas Leaks, abia 2009, cu două luni înainte de a schimba portofoliul şi a prelua frâiele comisariatului pentru Energie, Neelie Kroes a demisionat din funcţiile administrative deţinute în Mint Holdings.

Aceleaşi documente confidenţiale dezvăluie că şi alţi politicieni importanţi sunt implicaţi în structuri off-shore din Bahamas: ministrul canadian de Finanţe Bill Morneau, vicepreşedintele angolez Manuel Vicente, fostul emir al Qatarului Hamed ben Khalifa al-Thani sau fostul ministru al Minelor din Columbia, Carlos Caballero Argaez.

Scandalul în care este implicată Neelie Kroes vine când într-un moment în care nu s-au stins ecourile unui alt scandal în care este implicat fostul şef al acesteia, Joao Manuel Barroso, care a fost angajat în board-ul Goldman Sacks, bancă care a acordat importante împrumuturi Greciei, cu puţin timp înainte de a exploda criza datoriei naţionale.