UE vrea să țină în frâu prețurilor la energie electrică. Se pregătesc măsuri draconice

Sursa foto: Dreamstime.com

Parlamentul European a aprobat joi o serie de propuneri menite să reducă dependența prețurilor la energie electrică de prețurile la combustibilii fosili, în scopul stabilizării pieței de energie în UE.

Cu 433 de voturi pentru, 104 împotrivă și 13 abțineri, Parlamentul European a adoptat un regulament și o directivă, deja convenite cu Consiliul, menite să protejeze consumatorii împotriva volatilității prețurilor.

Măsuri pentru a reduce dependența prețurilor la energie electrică de combustibilii fosili

Eurodeputații au asigurat că oamenii vor putea opta pentru contracte cu prețuri fixe sau dinamice și că vor fi informați cu privire la opțiunile disponibile. Furnizorilor nu li se va permite să modifice unilateral termenii contractului.

De asemenea, eurodeputații au garantat că statele membre ale UE pot impune furnizorilor să nu întrerupă furnizarea de energie electrică pentru clienții vulnerabili, inclusiv în situații de dispută între cele două parți implicate.

Noua legislație include așa-numitele „contracte pentru diferență” sau scheme similare cu același scop, care încurajează investițiile în sectorul energetic.

Prin aceste contracte, o autoritate publică compensă producătorii de energie în situații în care prețurile de pe piață scad sub un anumit nivel, dar colectează plăți de la aceștia când prețurile sunt ridicate.

Utilizarea contractelor pentru diferență va fi permisă pentru toate noile investiții în producția de energie electrică, indiferent dacă provin din surse regenerabile sau nucleare.

Sursa foto: arhiva EVZ

UE poate declara o criză regională sau la nivelul UE a preţurilor energiei electrice

Noua legislație introduce un mecanism pentru declararea unei crize a prețurilor la energie electrică. În situația în care prețurile devin foarte ridicate și îndeplinesc anumite condiții, UE poate declara o criză regională sau la nivelul întregii Uniuni Europene cu privire la prețurile energiei electrice.

Acest lucru permite statelor membre să adopte măsuri temporare pentru stabilirea prețurilor la energie electrică pentru întreprinderile mici și marii consumatori industriali.

„Această reformă pune cetăţenii în centrul organizării pieţei energiei electrice. Textul include măsuri de protecţie a cetăţenilor, în special a celor mai vulnerabili, şi de accelerare a utilizării surselor regenerabile de energie.

Parlamentul a făcut un pas înainte în democratizarea pieţei energiei, creând o structură care să răspundă eşecurilor expuse de criza energetică.

Toţi consumatorii, inclusiv microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii, vor avea acces la preţuri pe termen lung, accesibile şi stabile”, a declarat raportorul Nicolas Gonzalez Casares (Grupul S&D).

UE. Sursa foto: Arhiva EVZ

Prețurile la energie electrică în UE au atins niveluri record

Anul trecut, Comisia Europeană a prezentat propuneri pentru modificarea pieței de energie electrică din UE, ca răspuns la creșterea semnificativă a prețurilor la electricitate, determinată de întreruperea livrărilor de gaze naturale din Rusia.

După aprobarea de către Parlamentul European, Consiliul trebuie să adopte oficial legislația înainte ca aceasta să intre în vigoare, potrivit Agerpres.