UE cere „claritate deplină” de la Varșovia în scandalul vizelor

UE cere „claritate deplină” de la Varșovia în scandalul vizelor migranti / Sursa foto: Arhiva EVZ

UE cere „claritate deplină” de la Varșovia în scandalul vizelor. Polonia este acuzată că ar fi emis vize în schimbul mitei.

Comisia Europeană și Parlamentul European (PE) i-au cerut Poloniei să lămurească acuzațiile cum că a eliberat după 2021 mii de vize în schimbul mitelor, scrie EuObserver.

Scandalul a pătat Partidul Lege și Justiție (PiS) care va încerca să obțină al treilea mandat la guvernare la alegerile din 15 octombrie, care se anunță strânse.

„Luăm chestiunea aceasta foarte în serios și așteptăm cooperare deplină din partea autorităților poloneze”, a declarat marți vicepreședintele Comisiei Margaritis Schinas în plenul de la Strasbourg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spațiul liber Schengen, a declarat el, e una dintre cele mai mari realizări ale UE, bazată mai presus de orice pe încrederea dintre țări. „Avem nevoie de claritate deplină pentru a restabili încrederea.”

Acuzațiile UE pentru Polonia

Comisia îi ceruse inițial ministerului polonez de externe să clarifice acuzațiile de corupție privind vize eliberate în Africa și Asia, la izbucnirea inițială a scandalului în august.

Ea așteaptă acum noi explicații de la Varșovia - din moment ce reacția inițială „nu a răspuns suficient la toate întrebările puse”.

Conform presei din Polonia, după 2021 s-au eliberat vreo 250.000 de vize.

Procurorii polonezi afirmă că au cercetat peste 260 de cazuri de fraudă cu vize de când au lansat ancheta, în martie.

Primele nereguli au fost depistate în iulie 2022, conform unor responsabili anticorupție polonezi.

„Dacă cetățenilor unor țări terțe li s-a permis dreptul de liberă circulație în Schengen fără a fi respectate condițiile și procedurile de rigoare, acest lucru echivalează cu violarea dreptului UE”, a declarat Schinas.

„Ce se întâmplă într-un stat Schengen afectează funcționarea tuturor țărilor Schengen”, a adăugat el.

Germania profită de ocazie să atace Polonia

Aparenta fraudă l-a determinat pe cancelarul german Olaf Scholz să-i ceară explicații Poloniei - și să reintroducă controale la granițele cu Polonia și Cehia din cauza unei intensificări a imigrației.

„Guvernul polonez [...] a pus o presiune gravă pe reputația și securitatea UE”, a declarat europarlamentarul olandez Jeroen Lenaers de la Partidul Popular European de centru-dreapta.

„Acest ultim scandal nu e o excepție, e un simptom al demantelării mai ample a statului de drept în Polonia”, a subliniat el.

Scandalul survine și pe fondul unor dezbateri inter-instituționale intense în UE pe tema unei reforme legislative a politicilor de migrație.

Polonia și UE, relații tensionate

Și însăși Polonia e unul dintre cei mai vajnici opozanți din UE ai regulilor privind primirea și repartizarea imigranților nou sosiți - ba chiar vehicula ideea că va organiza un referendum propriu privind reforma migrației în UE.

„Guvernul se preface că vrea să ne apere granițele, însă ei s-au dedat la aceste practici ilegale”, a declarat europarlamentara poloneză liberală Róża Thun, explicând că guvernul polonez lasă oameni să intre „fără nici un fel de control”, pe baza unicului criteriu că „sunt capabili să plătească mita”.

Dezbaterea plenară de marți a fost cerută de grupul liberal Renew Europe și susținută apoi și de alte formațiuni consacrate, provocându-le reacții viscerale membrilor PiS din PE.

Europarlamentarii de stânga s-au declarat îngrijorați de posibilul efect al dezbaterii asupra alegerilor apropiate - susținând că era mai bine să fie amânată până la a doua sesiune plenară din octombrie, în săptămâna de după alegeri.

De menționat că și alte state UE, Cipru și Malta, au fost acuzate că au vândut pașapoarte unor afaceriști ruși și arabi.

(Articol de Elena Sánchez Nicolás; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)