UE va prezenta un plan comun de urgență în iulie, în fața unor posibile întreruperi de aprovizionare cu gaze din Rusia
- Dragoș Lefterescu
- 27 iunie 2022, 17:28
Acesta va propune guvernelor UE o reformă a pieței de energie electrică în cadrul unui summit din luna octombrie.
Vineri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că va prezenta în iulie un plan de urgență pentru coordonarea modului în care este gestionată aprovizionarea cu gaze în diferitele țări europene, după decizia Rusiei de a reduce fluxul de gaz către piaţa comunitară, scrie ABC.
"Lucrăm la un plan european comun de reducere a cererii cu industria, dar și cu cele douăzeci și șapte de state membre", a anunțat președintele Executivului comunitar, la o conferință de presă după summitul liderilor UE, făcând o comparație cu răspunsul comun pe care țările l-au propus pentru Covid.
Președinta Executivului comunitar a adăugat că va prezenta acest plan capitalelor în iulie și a îndemnat statele membre să fie pregătite să facă față unor eventuale reduceri de aprovizionare cu gaze către Europa.
"Am revizuit toate planurile naționale de urgență pentru a ne asigura că toate sunt pregătite pentru posibile reduceri suplimentare", a adăugat Von der Leyen, care a cerut să fie ajutate familiile și societatea să se adapteze la aceste "noi condiții" în fața posibilelor întreruperi a livrărilor de energie ale Kremlinului.
Ca parte a strategiei UE de diversificare a aprovizionării cu energie pentru a reduce dependența de combustibilii fosili ai Rusiei până în 2030, președinta Executivului comunitar a reamintit acordul încheiat cu SUA de a crește cu 68% aprovizionarea cu gaz natural lichefiat în 2022 sau recenta înțelegere cu Egiptul și Israelul pentru a crește oferta de gaz natural lichefiat cu încă 2.000 de milioane de metri cubi în acest an.
"Am văzut modelul din ultimele săptămâni și luni, dar și din ultimul an", a subliniat Von der Leyen despre reducerea livrărilor de gaze de la compania de stat rusă de gaze, Gazprom, către UE.
"Gazoductul norvegian este la 50%, gazoductul din Azerbaidjan este la peste 90%”, a spus Von der Leyen, care a amintit că 12 state membre au suferit reduceri totale sau parțiale de aprovizionare de la Moscova, cum ar fi cea a Gazprom către Germania prin gazoductul Nord Stream 2.
Președinta Comisiei Europene a subliniat importanța rețelelor de interconectare și a conductelor de gaze în Uniunea Europeană, astfel încât fluxul să poată circula în orice direcție în care este nevoie de gaz sau electricitate.
În acest sens, premierul Belgiei, Alexander de Croo , a indicat că "ne aflăm deja într-o situație în care piețele sunt perturbate, ceea ce vom face în UE este să ne coordonăm mai bine în această vară pentru a preveni ca iarna viitoare să avem probleme de aprovizionare", a punctat el referitor la planul de coordonare mai bun pe care îl va pregăti Executivul comunitar.
Într-un pas suplimentar, președinta Executivului comunitar și-a exprimat intenția de a-și prezenta propunerea de reformare a pieței comunitare de energie electrică la următorul summit al liderilor UE din octombrie, pe care speră să o aibă gata până la sfârșitul verii și care include "decuplarea gazului de formarea prețurilor pieței".
În conformitate cu ceea ce a fost anunțat în urmă cu câteva săptămâni înainte în plenul Parlamentului European, Von der Leyen a explicat că proiectarea pieței de energie electrică are în prezent diferite tehnologii, multe regenerabile, dar ultima care a intrat este gazul, iar "gazul defineşte preţul" pieţei angro de energie electrică.
Astfel, ea a indicat că prețurile sunt mari, deși producția de energie electrică din surse regenerabile "este profitabilă". Astfel, ea a susținut că proiectul răspunde mixului energetic al pieței de acum 20 de ani, care avea o pondere mare de combustibili fosili. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)