Negocierea va începe la summit-ul european extraordinar din data de 20. Acordul final, care este de aşteptat să fie obţinut în acest semestru, trece prin reduceri de peste 10% din fondurile structurale şi agricole, cele două structuri apărate de ţări precum Spania. Negocierea a intrat în această lună în linie dreaptă. Şi orice s-ar întâmpla în săptămânile următoare, singura certitudine la Bruxelles este că negocierea va duce la o reducere considerabilă în raport cu perioada anterioară, fondurile structurale şi agricole fiind marile sacrificate.

Proiectul va fi realizat de Consiliul European, unde se află liderii celor 27 de guverne. Acestea au ultimul cuvânt, deşi, de asemenea, trebuie să ia în calcul că au nevoie de aprobarea Parlamentului European pentru ca noul cadru să intre în vigoare.

Rezultatul final indică deja cel mai mic buget din 1988, când UE a adoptat modelul bugetar multianual. Declinul a fost constant din 1993-1999 (când s-a atins 1,28% din venitul naţional brut al UE). În perioada curentă, din 2014 până în 2020, procentul a atins 1%, dar fără a ţine cont de participarea Regatului Unit, acesta a fost de fapt 1,16%. Astfel, cadrul în devenire va însemna o scădere suplimentară. Surse diplomatice plasează acordul în jurul a 1,03% din venitul naţional brut.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE