UE trimite avertismente privind Covid-19 – „Ar putea fi ultima noastră șansă”

 UE trimite avertismente privind Covid-19 – „Ar putea fi ultima noastră șansă”

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, trage un semnal de alarmă: COVID-19 și gripa sezonieră amenință să suprasolicite sistemele de sănătate. Situația din șase țări europene este deosebit de periculoasă. iată ce scrie presa germană!

Joi, 24 septembrie, Comisia Europeană a tras un semnal de alarmă privind creșterea accentuată a infectărilor cu noul coronavirus. „În unele state membre situația este chiar mai gravă acum decât era în luna martie, în plină pandemie”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides. Măsurile de izolare luate de state au fost fie ineficiente, fie nu au fost puse în aplicare sau respectate. Deși în prezent sunt infectate în principal persoanele mai tinere, motiv pentru care rata mortalității la nivel global rămâne scăzută, numărul internărilor în unitățile de terapie intensivă este în creștere. Kyriakides a avertizat cu privire la o „dublă pandemie mortală” din cauza sezonului gripal care începe acum și care ar putea suprasolicita sistemele de sănătate. „Toate statele membre trebuie să ia imediat contramăsuri, la primul semn de noi posibile focare.” Vorbind despre un „moment crucial”, Stella Kyriakides adaugă: „Ar putea fi ultima noastră șansă de a preveni repetarea situației din primăvară”.

Avertismentul insistent a fost însoțit de o nouă evaluare a riscurilor făcută de către ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor). Statele membre au fost împărțite în trei grupuri, situația cea mai gravă regăsindu-se în Bulgaria, Croația, Malta, Spania, Republica Cehă și Ungaria. În aceste state există un procent mare de pacienți în vârstă și, în consecință, evoluția bolii este una severă, iar rata deceselor este crescută. În anumite zone ale acestor țări, sistemul de sănătate este deja sub presiune, unitățile de terapie intensivă sunt ocupate, iar personalul este epuizat.

ECDC a înregistrat „evoluții îngrijorătoare” și în alte zece state: Estonia, Danemarca, Franța, Irlanda, Luxemburg, Norvegia, Austria, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Olanda și Regatul Unit. Germania se află în cel de-al treilea grup, țări cu „tendințe stabile”, unde infectările cu noul coronavirus sunt în creștere, dar până acum au afectat cu greu persoanele în vârstă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directorul ECDC, Andrea Ammon, a precizat că, în multe locuri, evenimentele private au fost cele care au ridicat rata infectărilor. Ammon a atras atenția asupra faptului că tinerii ar putea dezvolta forme severe ale bolii provocate de coronavirus, deoarece, recent, 44% din cazurile grave au fost raportate la grupa de vârstă cuprinsă între 15 și 49 de ani. Statele cu un număr îngrijorător de îmbolnăviri ar trebui să ia urgent măsuri pentru a controla contagiunea în interiorul grupul mai tânăr de vârstă, dar și pentru a proteja persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, precum și pe angajații din domeniul sanitar. Comisia Europeană a emis încă din luna iulie recomandări în acest sens. Până în prezent, aceste recomandări au fost urmate „doar într-o anumită măsură”, a observat directorul ECDC. Andrea Ammon a subliniat faptul că tinerii trebuie educați să înțeleagă că nu sunt nicidecum invulnerabili.

Comisarul european pentru sănătate a criticat atitudinea relaxată a mai multor state membre. „Dacă auzim astăzi «La noi situația este în regulă», nu este suficient”, a atras atenția Stella Kyriakides. Statele trebuie să se pregătească pentru „cel mai rău” scenariu, Kyriakides referindu-se la posibilitatea achiziționării în comun a echipamentelor medicale, procedură care trebuie inițiată în timp util. Chiar și un vaccin împotriva virusului nu va rezolva toate problemele. De asemenea, statele ar trebui să convină cât mai curând asupra modului în care reglementează intrarea și ieșirea din zonele de risc. „Trebuie să prevenim o situație în care guvernele cred că nu mai au de ales decât să impună carantină generală”, a avertizat Kyriakides.

Tonul dramatic al comisarului european pentru sănătate ar trebui, de asemenea, să fie înțeles pe fondul acuzațiilor potrivit cărora Bruxelles-ul nu a trimis, la începutul anului, în timp util averstismente în ceea ce privește pandemia. De fapt, Stella Kyriakides subliniase pericolele încă de la sfârșitul lunii ianuarie, dar avertismentul ei a trecut neobservat, deoarece ieșirea de pe scena politică europeană a britanicilor a umbrit la Bruxelles orice altceva.

Articol de Thomas Gutschker, corespondent la Bruxelles 

https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/eu-kommission-warnt-toedliche-doppelte-pandemie-16969177.html   

Traducerea:Rador