Evenimentul Zilei > International > UE sparge exercițiul militar „Fraternitatea slavă” dintre Serbia, Rusia și Belarus
UE sparge exercițiul militar „Fraternitatea slavă” dintre Serbia, Rusia și Belarus

UE sparge exercițiul militar „Fraternitatea slavă” dintre Serbia, Rusia și Belarus

Pentru că rămâne coloana vertebrală a Balcanilor de Vest, Serbia este o țară foarte curtată. În primul rând de Rusia, cu care menține legături culturale și religioase importante, chiar politice și militare.

Însă  UE a pus presiune asupra Belgradului în legătură cu o altă problemă: cea a Belarusului , unde președintele Alexandrr Lukașenko face obiectul unei acerbe contestații, după realegerea sa din 9 august. Un scrutin ale cărui rezultate au  fost respins de UE.

În timp ce Minsk se află sub sancțiuni europene, forțele sârbești urmau să participe la exercițiul „Fraternitatea slavă 2020”, împreună cu omologii lor din Belarus și din Rusia. În cele din urmă, Belgradul a renunțat la participare.

„Ni s-a cerut, cu prețul renunțării la viitorul nostru european, să renunțăm la exercițiile militare planificate cu Belarus”, a declarat Aleksandar Vulin, ministrul sârb al Apărării.

Serbia a fost supusă „unei presiuni nemeritate din partea Uniunii Europene” și „prin urmare, își va suspenda participarea la exerciții militare cu toți partenerii săi timp de șase luni”, a adăugat el.

Serbia și Belarus au menținut întotdeauna relații bune, președintele Lukașenko fiind primit chiar la Belgrad în decembrie anul trecut.

Cu toate acestea, Belgradul a susținut declarația UE în care critică realegerea acestuia din urmă.

Exercițiul „Fraternitatea slavă”este organizat în fiecare an în una dintre cele trei țări participante.

În 2019, a avut loc în Serbia. Anul acesta urmează să aibă loc la Brest (Belarus), sub autoritatea comandamentului forțelor speciale din Belarus.

În condițiile în care obiectivul acestor manevre este de a forma un „grup tactic multinațional”, rămân de măsurat consecințele lipsei pachetului de forțe sârbești, știind că Rusia a angajat deja unități acolo.

 

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: