Evenimentul Zilei > International > UE sparge exercițiul militar „Fraternitatea slavă” dintre Serbia, Rusia și Belarus
UE sparge exercițiul militar „Fraternitatea slavă” dintre Serbia, Rusia și Belarus

UE sparge exercițiul militar „Fraternitatea slavă” dintre Serbia, Rusia și Belarus

Pentru că rămâne coloana vertebrală a Balcanilor de Vest, Serbia este o țară foarte curtată. În primul rând de Rusia, cu care menține legături culturale și religioase importante, chiar politice și militare.

În plus, s-a avansat că Belgradul își va muta ambasada în Israel la Ierusalim, în timp ce Pristina a fost de acord să stabilească relații diplomatice cu statul evreu.

Trei zile mai târziu, UE, care se așteaptă ca fiecare candidat la aderare să se alinieze la pozițiile sale diplomatice, și-a exprimat „îngrijorarea”  și „regretul” față de transferul ambasadei Serbiei de la Tel Aviv la Ierusalim, în timp ce Serbia și Kosovo tocmai își reluaseră discuțiile la Bruxelles, în vederea normalizării relațiilor lor.

„Serbia negociază deja aderarea la Uniunea Europeană și, prin urmare, este de așteptat să se alinieze treptat la politicile și pozițiile adoptate de Uniunea Europeană în relațiile sale cu țările terțe. În acest context, orice mișcare diplomatică care ar pune sub semnul întrebării poziția comună a UE cu privire la Ierusalim este o sursă de serioasă îngrijorare și regret ”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

A avut vreun efect această declarație ? În orice caz, la 9 septembrie, o sursă apropiată guvernului sârb a declarat cotidianului The Times of Israel că Belgradul nu își va muta ambasada la Ierusalim dacă Israelul recunoaște Kosovo”.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: