UE semnează acordul post-Brexit, cu o zi înaintea divorţului istoric

Klaus Iohannis, reuniunea consiliului european, Ursula von der Leyen

În ajunul ieşirii Regatului Unit din piaţa unică europeană, liderii UE au semnat miercuri acordul post-Brexit încheiat cu Londra pentru a reglementa ruptura istorică, acord ce urmează să fie parafat în cursul zilei de Boris Johnson şi examinat de deputaţii britanici.

Într-o scurtă ceremonie la Bruxelles, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi omologul ei din Consiliu - instituţie care reprezintă statele membre -, Charles Michel, zâmbitor, au semnat aceste documente, puse în mape albastre, care trebuie apoi trimise cu un avion al Royal Air Force la Londra.

"Acordul pe care l-am semnat astăzi este rezultatul unor luni intense de negocieri în care Uniunea Europeană a demonstrat o unitate fără precedent", a comentat Charles Michel într-un comunicat. "Este un acord just şi echilibrat care protejează interesele fundamentale ale Uniunii Europene", a spus el.

Textul de 1.246 de pagini, încheiat în ajun de Crăciun pentru a evita haosul unui "no deal", mai trebuie semnat în cursul zilei de Boris Johnson şi dezbătut de parlamentarii britanici. Nu există nicio îndoială privind adoptarea sa, având în vedere majoritatea de care dispune guvernul liderului conservator în Camera Comunelor. După aprobarea de către cele 27 de state la începutul săptămânii, cele două părţi vor putea să-l ratifice in extremis pentru ca el sa intre în vigoare joi seara la ora 23:00, la Londra şi GMT (miezul nopţii la Bruxelles).

După 47 de ani de integrare europeană şi patru ani şi jumătate de sfâşieri în urma referendumului pentru Brexit, Regatul Unit, ieşit formal din UE pe 31 ianuarie 2020, va înceta să aplice regulile europene. El va părăsi piaţa unică europeană, uniunea vamală şi programul de schimburi de studenţi Erasmus.

Proiectul de lege prezentat deputaţilor "arată că Regatul Unit poate fi în acelaşi timp european şi suveran", a declarat Boris Johnson într-un comunicat.

"Vom deschide un nou capitol al poveştii noastre naţionale, încheind acorduri comerciale peste tot în lume (...) şi reafirmând Regatul Unit ca pe o forţă pentru bine, libertate şi orientat spre exterior", a adăugat el.

El a promis că ţara va deveni "cel mai bun prieten şi aliat posibil al UE", după ce a fost un "membru puţin convins, uneori obstructiv".

Deputaţii au fost nevoiţi să-şi întrerupă vacanţa pentru a se întruni în şedinţă începând de la ora 09:30 GMT. Textul nu ar urma să fie dezbătut decât cu câteva ore înaintea votului, la începutul după amiezii. Va veni rândul Lorzilor, în camera superioară, să se pronunţe.

Transport militar

Guvernul conservator dispune de o largă majoritate şi Keir Starmer, şeful opoziţiei laburiste, şi-a îndemnat susţinătorii să aprobe textul, în ciuda respingerii de către o parte a laburiştilor, temându-se de repercusiunile economice şi sociale.

În tabăra conservatoare, cei mai fervenţi partizani ai Brexit şi European Research Group s-au aliniat, estimând că acordul "apără suveranitatea britanică".

Se vor opune textului micul partid unionist nord-irlandez DUP, favorabil Brexit-ului, dar care se opune controalelor vamale între provincia britanică şi restul Regatului Unit, ca şi eurofilii din partidul liberal democrat şi formaţiunea independentistă scoţiană SNP.

De partea europeană, cei 27 au aprobat o aplicare provizorie a acordului, aşteptând aprobarea sa de către eurodeputaţi în primul trimestru din 2021, necesară pentru ratificare.

 

Unitate ameninţată

Ieşit din UE pe 31 ianuarie 2020, Regatul Unit se găseşte de o vreme într-o perioadă de tranziţie în timpul căreia continuă să respecte regulile europene. Joi seara, îşi va desface realmente legăturile.

Ajungând la un acord de liber-schimb, Londra şi Bruxelles-ul evită şocul unui "no deal" cu bariere comerciale care ar fi costat scump economiile lor deja slăbite de pandemie.

Boris Johnson nu are nevoie de o nouă criză: spitalele britanice sunt aproape de colaps şi infectările se accelerează în ciuda izolării unei mari părţi a populaţiei după descoperirea unei versiuni mai contagioase a virusului.

Cu acest acord încheiat după luni de negocieri încrâncenate, UE oferă Londrei un acces fără taxe vamale sau cote la piaţa sa de 450 de milioane de consumatori, dar prevede sancţiuni şi măsuri compensatorii în caz de nerespectare a regulilor sale în materie de ajutoare de stat, de mediu, de legislaţie a muncii şi fiscalitate, pentru a evita dumpingul.

Sfârşitul perioadei de tranziţie post-Brexit marchează totuşi o bulversare majoră. Controale vamale la frontiere vor îngreuna schimburile, iar libera circulaţie încetează pentru britanici şi cetăţenii UE, unii pe teritoriul celorlalţi.

Guvernul britanic vede de altfel fisurându-se unitatea regatului. În Scoţia, care a votat în proporţie de 62% contrea Brexit în 2016, sondajele arată acum o majoritate a popuaţiei favorabilă independenţei, care a fost respinsă printr-un prim referendum în 2015.

https://www.lalibre.be/international/europe/c-est-officiel-les-dirigeants-de-l-ue-ont-signe-l-accord-post-brexit-5fec3be89978e227df2cf0c7