UE se înarmează. CE alocă 500 de milioane de euro pentru producția de muniție

Comisia Europeană / Sursa foto: Arhiva EVZ

Ieri, Comisia a alocat cele 500 de milioane de euro prevăzute în Legea pentru sprijinul producției de muniție (ASAP). Acest lucru va permite industriei europene de apărare să-și crească capacitatea de producție de muniție la 2 milioane de obuze pe an, până la sfârșitul anului 2025.

Comisia a lansat, de asemenea, Programul de lucru pentru instrumentul de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziții publice comune (EDIRPA) și al patrulea program anual de lucru al Fondului European de Apărare (FED).

Împreună, aceste programe au un buget de aproape 2 miliarde de euro. Pașii de astăzi către consolidarea bazei tehnologice și industriale europene de apărare sunt făcuți ca urmare a adoptării primei Strategii industriale europene de apărare (EDIS) și a propunerii asociate pentru un Program european pentru industria de apărare (EDIP).

500 de milioane de euro pentru creșterea producției de muniție

Cu sprijinul ASAP, se așteaptă ca Europa să atingă o capacitate anuală de producție de obuze de 2 milioane de bucăți până la sfârșitul anului 2025.

Comisia a finalizat evaluarea în temeiul Regulamentului ASAP într-un timp record și a selectat 31 de proiecte pentru a sprijini industria europeană în creșterea producției și a pregătirii sale de muniție. Între acestea se află și asocierea dintre Rheinmetall Waffe Munition GMBH și ROMARM, proiect în valoare de 47 milioane de euro (cel mai mare ca valoare, alături de un altul, tot o asociere între Eurenco Franța și Eurenco Bofors Suedia.

Proiectele selectate acoperă cinci domenii: explozivi, pulbere, obuze, rachete și certificare de testare și recondiționare. Proiectele vor fi finanțate cu 513 milioane de euro din bugetele UE și Norvegiei. Această finanțare va genera investiții suplimentare din industrie prin cofinanțare, rezultând o investiție totală de aproximativ 1,4 miliarde de euro în lanțul de aprovizionare.

Măsuri pentru creșterea producției de muniție

ASAP se concentrează pe producția de pulbere și explozivi, care creează în prezent blocaje pentru producția de obuze, și le va aloca aproximativ trei sferturi din program. Programul va sprijini proiecte de creștere a capacității anuale de producție cu peste 10.000 de tone de pulbere și cu peste 4.300 de tone de explozivi. În acest scop, Uniunea va investi 248 de milioane de euro în capacitatea de producție de pulbere și 124 de milioane de euro în capacitatea de fabricare a explozivilor.

Datorită măsurilor deja luate, capacitatea de producție anuală europeană pentru obuze de 155 mm ajunsese deja la 1 milion de bucăți pe an în ianuarie 2024 .

Companiile beneficiare de finanțare ASAP și lanțurile lor de aprovizionare sunt răspândite în Uniunea Europeană. Se acordă sprijin pentru consolidarea capacităților de producție existente, precum și pentru construirea altora noi. Proiectele finalizate vor spori capacitatea de răspuns și capacitatea industriei de apărare a Uniunii, asigurând o aprovizionare mai rapidă cu muniții și rachete în Europa.

Acordurile de grant cu solicitanții selectați sunt de așteptat să fie semnate în mai 2024.

310 milioane de euro pentru capacități comune de apărare

Odată cu adoptarea instrumentului de consolidare a industriei europene de apărare prin programul de lucru privind achizițiile publice comune (EDIRPA) și lansarea respectivelor cereri de propuneri, Comisia încurajează pentru prima dată statele membre să achiziționeze în comun produse de apărare care deservesc cele mai multe nevoi urgente și critice, în special cele amplificate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Cererea agregată vastă oferă predictibilitate și, prin urmare, poate să stimuleze industria europeană să crească capacitatea de producție și va îmbunătăți interoperabilitatea forțelor armate naționale.

Cu un buget total de 310 milioane de euro, Programul de lucru EDIRPA va sprijini achizițiile comune în trei domenii: 1) Muniție (de exemplu, arme de calibru mic, muniție de artilerie, mortiere, rachete), 2) Apărare aeriană și antirachetă și 3) Platforme și înlocuire a sistemelor moștenite (de exemplu, tancuri, vehicule blindate, sisteme de sprijin, sisteme de soldați, drone). Aceste priorități de finanțare au fost stabilite împreună cu statele membre pentru a răspunde nevoilor urgente de apărare și a reumple stocurile de apărare.

Termenul limită de depunere a propunerilor este 25 iulie 2024.

1,1 miliarde euro pentru tehnologie și inovație pentru apărare

Pentru a se asigura că Europa rămâne la vârf în domeniul tehnologiei și inovației de apărare, Comisia a adoptat cel de-al patrulea program anual de lucru al Fondului european de apărare (FED) și a lansat cererile de propuneri corespunzătoare, alocând încă 1,1 miliarde de euro, inclusiv 225 milioane de euro pentru a sprijini inovarea și start-up-urile în apărare prin măsuri dedicate în cadrul Schemei UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS). Prioritățile de finanțare sunt convenite de comun acord cu statele membre și iau în considerare tehnologiile de apărare și nevoile de capacitate, precum și amenințările emergente amplificate de mediul de securitate schimbat.

Programul de lucru FED 2024, care acoperă 32 de subiecte de apel, va finanța proiecte în domenii cruciale ale apărării, inclusiv combaterea rachetelor hipersonice, dezvoltarea unei game de vehicule fără pilot în aer și la sol și asigurarea comunicațiilor spațiale securizate. Se pregătește astfel terenul pentru sistemele de apărare de generație următoare, cum ar fi elicopterele și avioanele de marfă de dimensiuni medii.

În plus, programul de lucru oferă măsuri de sprijin pentru promovarea inovației în domeniul apărării și a incluziunii prin Schema UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS), cu finanțare pentru un accelerator de afaceri EUDIS și oportunități de potrivire cu investitorii.

Termenul limită de depunere a propunerilor este 5 noiembrie 2024.

Este un răspuns direct la acțiunile Rusiei

Actul de sprijinire a producției de muniție (ASAP) este un răspuns direct la acțiunile Consiliului de a livra de urgență muniție și, dacă sunt solicitate, rachete, Ucrainei și de a ajuta statele membre să își reînnoiască stocurile prin introducerea de măsuri specifice. Legea urmărește să se asigure că UE își poate crește capacitatea de producție de muniție. Sprijinul financiar va fi acordat sub formă de granturi pentru diferite tipuri de acțiuni care contribuie la eforturile industriei europene de apărare de a-și crește capacitățile de producție și de a aborda blocajele. ASAP implementează calea 3 (partea industrială) a așa-numitei abordări pe trei căi a planului de muniție convenit de Consiliu în martie 2023.

Instrumentul pentru consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții comune (EDIRPA) răspunde solicitării statelor membre de a răspunde celor mai urgente și critice nevoi de produse de apărare rezultate din agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Instrumentul stimulează statele membre, într-un spirit de solidaritate, să obțină în mod comun capacități de apărare pentru forțele lor armate și facilitează accesul tuturor statelor membre la produsele de apărare care sunt necesare urgent.

CE va investi 4 miliarde euro în cercetare și dezvoltare în apărare

Fondul european de apărare este instrumentul Comisiei de sprijinire a cercetării și dezvoltării și a cooperării în domeniul apărării. Fără a înlocui eforturile statelor membre, aceasta promovează cooperarea între companii de toate dimensiunile și actorii din cercetare din UE și Norvegia (ca țară asociată). EDF sprijină proiecte de apărare competitive și colaborative pe parcursul întregului ciclu de cercetare și dezvoltare, concentrându-se pe proiecte care conduc la tehnologii și echipamente de apărare de ultimă generație și interoperabile.

De asemenea, încurajează inovarea și încurajează participarea transfrontalieră a IMM-urilor. Programul de lucru și prioritățile de finanțare sunt definite pe baza priorităților privind capacitatea de apărare convenite de statele membre în cadrul politicii comune de securitate și apărare (PSAC) și în special în contextul Planului de dezvoltare a capacităților (CDP). Odată cu adoptarea acestui program de lucru anual pentru 2024, Comisia s-a angajat să investească peste 4 miliarde de euro în cercetare și dezvoltare în domeniul apărării în colaborare de la intrarea în vigoare a Regulamentului FED în mai 2021.

Aceste măsuri, completate de propunerea recent anunțată a Comisiei pentru un program european al industriei de apărare (EDIP), asigură o abordare structurală, pe termen mai lung, pentru a obține pregătirea industrială a apărării. Acestea asigură continuitatea sprijinului bazei tehnologice și industriale europene de apărare, pentru a permite adaptarea rapidă a acesteia la noul mediu de securitate.