China a încercat să blocheze publicarea unui raport UE conform căruia Beijingul ar răspândi dezinformări despre epidemia de coronavirus, după cum arată patru surse şi corespondenţa diplomatică văzută de agențiile de presă internaționale.

Raportul a fost dat publicităţii până la urmă, deşi chiar înainte de începutul weekend-ului din Europa şi cu unele critici la adresa guvernului chinez rearanjate sau îndepărtate, indiciu al echilibrului pe care Bruxelles-ul încearcă să-l realizeze în condiţiile în care epidemia de coronavirus bulversează relaţiile internaţionale.

Misiunea chineză pe lângă UE nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii şi Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat la întrebările trimise prin fax pe această temă.

O purtătoare de cuvânt a UE a spus: „noi nu comentăm niciodată despre conţinutul sau presupusul conţinut al contactelor diplomatice interne şi comunicărilor cu partenerii noştri din alte ţări”.

O altă oficialitate UE a spus că raportul despre dezinformare a fost publicat ca de obicei şi a negat că vreo parte a acestuia ar fi fost atenuată.

Patru surse diplomatice au spus pentru Reuters că raportul fusese iniţial programat să fie dat publicităţii în 21 aprilie, dar a fost întârziat după ce oficialităţi chineze au citit un articol de presă din Politico care făcea o prezentare a constatărilor documentului.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE